Cuvântul politică își are originile în cuvântul grec polis, care înseamnă oraș. Politique în franceză, policy în engleză, politica în italiană și spaniolă, politik în germană și tot așa. În toate limbile înțelesul e același – arta de a guverna, de a conduce o societate. Interesant este că a pornit de la oraș, forma de bază a organizării societății moderne și e cu atât mai interesant cu cât, în prezent, o temă extrem de generoasă de dezbatere în societatea românească (cel puțin așa ar trebui să fie), este cea a descentralizării. Carevasăzică, de întoarcere de la păgubosul sistem centralizat, unde decizia de bunăstare a plătitorului de taxe din Tîrgu-Mureș, e luată dintr-un birou de la București, la guvernarea locală. S-au prins și ei într-un final, politicienii, adică cei care se presupune că stăpânesc arta politicii, iar dacă tot folosesc familia cuvântului politică, o fac gândindu-mă la oraș, la comunitate locală.
Săptămâna trecută am aflat de la primarul Dorin Florea că adversarii săi politici (cu care până mai ieri era la guvernare în cabinetul Boc) au tăiat de pe lista descentralizatelor Sala polivalentă și patinoarul care se tot construiește de vreun cincinal încoace de politicienii de la București și tot nu e gata. Oricât de mari adversari politici ar fi, nici Florea, nici Bórbély nu sunt puși în funcțiile lor pe viață. Deci interesul orașului ar fi fost să capete niște bunuri din buricul lor, pentru că asta ar fi fost politica normală de guvernare – aduci decizia privind gestiunea acelor bunuri mai aproape de cetățean. Cu siguranță, primarul orașului, oricine ar fi el, știe mai bine cum să folosească Sala polivalentă în interesul orașului, decât un funcționar de la București. Sper că aici nu mă contrazice nimeni.
Mai departe pe firul războiului politic, a venit și reacția politică a celuilalt politician (abuzez de cuvântul politică, repet, cu intenția de a avea în minte idea de oraș, comunitate și gestiune a lui/ei) – Dorin Florea s-a apucat să pună bannere prin oraș cu care își anunță concetățenii că locuiesc într-un oraș pedepsit. Așa a înțeles dumnealui că se face politică. Așa îmi reprezintă mie și dumneavoastră interesele. Așa guvernează, cum ar veni. În loc să pună mâna pe telefon și să-și pună în funcțiune lobby-ul pe care îl mai are în UDMR, care poate ar fi putut să producă rezultate, ca o coțofană, s-a pus pe informat cetățeanul cum că șade într-un oraș pedepsit. De parcă asta n-am ști-o, iar cu afișatul bannerului s-ar fi întâmplat ceva.
Așa au înțeles Bórbély și Florea să facă politică. Și tot așa o vor face în continuare până nu vor avea o concurență serioasă. Iar concurență serioasă, mi-e temă că în actuala situație n-o să aibă prea curând. Dar despre asta, cu altă ocazie.
Cătălin Hegheș