Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a lansat, săptămâna trecută, un portal de Internet prin care angajatorii pot anunţa online locurile de muncă vacante. Demersul are ca scop uşurarea sarcinii angajatorilor care doresc să respecte obligaţia legală de a anunţa locurile de muncă vacante, în contextul în care o analiză realizată de AJOFM Harghita arată că mulţi dintre ei evită să facă acest lucru.
Rata șomajului – nereală
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că, în primele opt luni ale anului, în judeţ au fost ocupate de către angajatori 16.400 de locuri de muncă şi doar 3.146 au fost declarate la instituţia pe care o conduce. El susţine că, din cauza ofertei reduse, persoanele fără loc de muncă nu se mai înregistrează la AJOFM, ceea ce duce la o rată a şomajului redusă, care nu reflectă realitatea.
„Este imperios necesar să obţinem, prin utilizarea cadrului legal o imagine de ansamblu a pieţei muncii din judeţ şi prin publicitatea asigurată unui număr mai mare de locuri de muncă să atragem persoanele care îşi caută locuri de muncă prin efort propriu să se înregistreze. În acest fel vom putea obţine o imagine mai clară, mai aproape de realitate a şomajului înregistrat, care este în România, dar şi în Harghita, printre cele mai reduse din Europa”, a spus Tiberiu Pănescu.
Dublarea job-urilor vacante
Portalul de locuri de muncă vacante este disponibil pe site-ul oficial al AJOFM Harghita, este uşor de folosit şi poate fi accesat şi de pe telefonul mobil. Angajatorii care au nevoie de ajutor pentru folosirea portalului pot beneficia de instruiri gratuite.
Directorul AJOFM Harghita a precizat că, în medie, numărul locurilor de muncă aflate în evidenţa instituţiei pe care o conduce este de 260, iar prin lansarea acestui portal se doreşte o creştere semnificativă.
„Mă aştept ca (…) pentru lunile de iarnă, noiembrie-martie, numărul locurilor de muncă aflate permanent în evidenţă să crească la cel puţin 400, iar în celelalte luni să ajungă la cel puţin 500-550. De asemenea, sper ca, prin diversificarea ofertei locurilor de muncă gestionate, să atragem spre noi acele persoane care nu se mai află în evidenţa noastră, dar se află în căutarea unui loc de muncă. Pe termen mediu, prin obţinerea unei imagini mai clare asupra pieţei forţei de muncă, ne vom îmbunătăţi capacitatea de prognoză, respectiv de fundamentare a programelor de formare şi ocupare la nivel judeţean şi, împreună cu Inspectoratul Şcolar, de îmbunătăţire a planului de şcolarizare”, a declarat Tiberiu Pănescu.
Amenzi
Acesta a ţinut să sublinieze că angajatorii vor avea libertatea de a încadra în muncă persoanele pe care le doresc, procesul de selecţie nefiind alterat de publicitatea prin intermediul AJOFM Harghita.
Tiberiu Pănescu a mai anunţat că instituţia pe care o conduce începe o campanie de verificare a îndeplinirii obligaţiei legale de a anunţa locurile de muncă vacante de către angajatori, cei care nu respectă legea fiind pasibili de amenzi.
Conform legii, angajatorii au obligaţia să comunice toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. De asemenea, începând cu 22 octombrie, angajatorii sunt obligaţi să anunţe în termen de o zi ocuparea unui loc de muncă vacant, această obligaţie putând fi îndeplinită tot pe portalul menţionat.