Potrivit unui sondaj, publicat joi, accesul la internet în locuinţele maghiarilor din Transilvania este cu mult mai mare decât media din România, iar în cazul acestora, diferenţa dintre oraş şi sat, în ceea ce priveşte utilizarea internetului, este mai mică decât media naţională.
Primele rezultate ale cercetării Institutului “Bálványos” privind utilizarea internetului în rândul adulţilor maghiari din Transilvania, realizată în perioada decembrie 2020 – martie 2021, pe un eşantion reprezentativ de 1 839 de respondenţi, au fost prezentate la o conferinţă de presă de Tibor Toró, lector la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, directorul de cercetare al institutului, de Gyöngyvér Tőkés, lector la Universitatea Sapientia si de Szilvia Varga, doctorand, cercetător în cadrul Institutului “Bálványos”, la Cluj-Napoca.
Sondajul arată că 84% dintre maghiarii din Transilvania şi 89% dintre adulţii cu vârsta până la 74 de ani au folosit deja internetul de-a lungul vieţii lor, ceea ce reprezintă o valoare mai mare cu trei puncte procentuale decât media naţională, raportată la datele publicate în anul 2020, de Institutul Naţional de Statistică din România, pe acelaşi subiect.
Există o diferenţă mult mai mare în ceea ce priveşte accesul la internet în locuinţe. 87% dintre maghiarii din Transilvania au răspuns că au conexiune la internet în locuinţe, pe când media din România era de doar 78%, în urma chestionarului realizat în anul 2020. Nici în regiunile considerate mai dezvoltate din Transilvania, Banat şi Partium cifra nu a depăşit 80%.
După conferinţa de presă, Szilvia Varga a declarat prin telefon agenţiei ungare de presă MTI că acest lucru se explică prin faptul că, faţă de media naţională, satele din Transilvania sunt mai puţin rămase în urmă faţă de oraşe. Acest lucru se reflectă şi prin faptul că, în timp ce 87% dintre maghiarii din Transilvania care locuiesc la sate au folosit deja internetul pe parcursul vieţii lor, media utilizatorilor de internet din România este de doar 79%. Astfel, în timp ce la nivelul României proporţia utilizatorilor de internet de la sate este cu 7 puncte procentuale mai mică decât media naţională de 86%, maghiarii din Transilvania, care locuiesc la sat, se situează cu doar două puncte procentuale sub media naţională în ceea ce priveşte utilizarea internetului, a subliniat cercetătoarea.
În urma sondajului, s-a constatat, de asemenea, că în rândul maghiarilor din Transilvania nu există o diferenţă semnificativă în utilizarea internetului în zilele lucrătoare şi cele de la sfârşitul săptămânii. Ponderea utilizatorilor de internet creşte proporţional cu educaţia, iar în ce priveşte regiunile, ponderea utilizatorilor de internet în Partium (Crişana) este puţin mai mică decât în Ţinutul Secuiesc, în Transilvania Centrală şi în etnosporă. Elevii sunt în permanenţă conectaţi la internet, însă cei care nu au acces, nici nu le lipseşte. Doar 8% dintre aceştia intenţionează să apeleze în viitor la acest serviciu.
Sondajul a analizat şi aspecte legate de obiceiurile privind cumpărăturile online, schimbările cauzate de pandemie, social media şi participarea la evenimentele publice desfăşurate în spaţiul virtual. Concluziile cu privire la aceste aspecte vor fi prezentate ulterior.
MTI