În ultima duminică din luna iunie se organizează a treia ediție a Târgului Fetelor de la Gurghiu.
O femeie dintr-o familie din Hodac (Floricica a lui Vasile Cretascului din Mirgioaia, furată în târg de Aurel a lui Ion, a Marcescului din Grui) a povestit pentru Punctul o istorioară petrecută la Târgul fetelor de la Gurghiu, în anul 1975. Trebuie să menționăm faptul că la târg se adunau locuitorii din zonă nu numai pentru a face schimb de produse, dar și pentru că era un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor, care veneau aici cu părinții:
„…O fost tare fain atunci…
…târgul era altfel, nu ca acuma, veneau mulți oameni în haine țărănești, erau muzicanți mulți, multe lucruri de folos în casa țărănească, puteai cumpăra multe și toate erau făcute de mâna țăranului, nu aduse ca acuma, din nu știu ce țară. Io cu bărbatu- meu ne știam de ceva vreme, da’ m-am bucurat când mi-o zis să mă pui la rând. Apăi n-am mai avut stare, zici că mă mâncau tălpile. Mama mi-o făcut haine noi, cu ceva vreme înainte, mi-am prins părul fain la spate și așa am mers la târg. M-o chemat să jucăm învârtită și, să spui drept, tare mi-o plăcut. După aia, am căpătat „puiul târgului” (astăzi îi zice turtă dulce), nu mai ieste-n târg acuma! Așa-i treaba, ce să-i faci! Nici io nu m-am lăsat mai prejos, că doar știam că ce urmează. I-am făcut lui Aurel năfrămuță cu flori multe și i-am dat-o. De aici înainte, apăi să vedeți… Părinții noștri o văzut că nu-i rost de întors, acuma după ce ne-am cunoscut familiile, o urmat o săptămână tocmeala. Asta era sâmbătă seara, întotdeauna. Aurel o vint și mi-a dat un ceas, așa era atunci, știai că-i treabă serioasă. După șase săptămâni i-am gătat hainele de mire, le-am lucrat cu mâna mea”, declară Floricica a lui Vasile Cretascului din Mirgioaia, furată în târg de Aurel a lui Ion, a Marcescului din Grui.
Cu o vechime de mai bine de 100 de ani…
… târgul a fost întemeiat de contele Ferdinand, ca o sărbătoare simplă, pentru țărani. Prima oară s-a ținut în curtea Castelului Rákoczi-Bornemisza din Gurghiu, dar cum evenimentul a devenit popular, a continuat și s-a extins. Localnicii îl cunosc și drept Târgul Sângeorzului pentru că, în trecut, se ținea pe data de 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, la podul Gurghiului, spre Cașva.
Cum se prezintă Târgul Fetelor în acest an
Consiliul Județean Mureș, Primăria și Consiliul Local Gurghiu, în colaborare cu Asociația Culturală „Pe Mureș și pe Târnavă” au readus, în acest an, la viață partea autentică din acest târg.
În acest sens, organizatorii au creat un eveniment bazat pe antiteza între vechi și nou…
… un târg vechi și unul nou
În interiorul târgului s-au acceptat doar tarabe cu produse tradiționale. De aici am putut cumpăra nu doar mezeluri sau produse lactate, dulcețuri sau băuturi, pregătite în mod tradițional în gospodării, ci și produse meșteșugărești. Vizitatorii au avut posibilitatea să cumpere obiectele confecționate manual direct de la meșteri populari.
S-au readus la viață obiceiurile de nuntă, alaiul, chemătorii, muzicanții care au pornit de la casa mirelui și au ajuns la casa miresei, însoțiți de nași au urcat pe scenă.
În exteriorul târgului gablonzuri, kitsch și jucării ieftine, chinezării.
Nu au lipsit nici distracțiile pentru copii, care s-au dat în leagăn, și-au pictat pe față și au mâncat vată de zahăr.
După deschiderea oficială de la ora 12 a urmat un program artistic care i-a bucurat pe cei prezenți: Ciprian și Mihaela Istrate, Ionela Moruțan, Vasile Coca, Alexia Aștelean, Oprea Florina Iuliana, Ciurba Daiana și Ciurba Iuliana, Laura Man Uilăcan, Alexandru Sânmărtean, Șaroși Gabriela, Suceava Daiana.
Au participat și Ansamblul de dansuri populare Ibășteana, Ansamblul Mureșul și o formație de dansuri populare maghiare de la Glăjărie.
Cei prezenți pe Platoul Mocear s-au declarat încântați de eveniment, au felicitat organizatorii pentru profesionalismul lor.
„Ediția 2017 a Târgului Fetelor de la Gurghiu….
…a fost o reușită, cred eu, și mă bazez când spun asta, pe vorbele auzite în târg de la oameni. Dumnezeu iubește oamenii, dragostea de frumos, pentru costumul popular și pentru tradiție. Antiteza dintre trecut și prezent a fost remarcată de către toată lumea prezentă. Invitații de marcă din rândul autorităților județene au fost primiți cu colaci și sare. Artiștii s-au perindat pe scenă ținând spectatorii cu sufletul la gură. Momentul culminant a fost acela al prezentării obiceiului de nuntă de către locuitorii din comuna Gurghiu. Una peste alta, doresc să mulțumesc locuitorilor Văii Gurghiului în general, celor din Gurghiu în mod special. Aprecieri deosebite doresc să transmit primarului comunei Gurghiu, Laurențiu Boar, pentru sprijinul și implicarea în organizarea acestui eveniment. Până la anul… numai bine!”, a declarat Ciprian Istrate, președintele onorific al Asociației Culturale „Pe Mureș și pe Târnavă”.
Imola Grama