Anul acesta, Bradul de Crăciun de la Ceasul cu Flori, este un brad special, tricotat manual, și care are o poveste încă neștiută de mulți târgumureșeni. Pentru a afla cât mai multe am stat de vorbă cu dr. Kádár Annamária și Bota Melinda, organizatorii Festivalului Cultural Alternativ “Kult”, care se desfășoară în perioada 8 – 10 decembrie la Palatul Culturii sub moto-ul „Poveștile ne leagă!”. Organizatoarele festivalului susțin că “acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii”.
Astfel de brazi construiți din fulare croșetate manual se găsesc și în Marea Britanie, Portugalia, Germania sau alte țări. “Cel mai mare se află în Portugalia și are 17 metri. Cei mai mulți astfel de brazi au 5 metri astfel că acesta din Târgu Mureș, cu cei 10 metri ai lui este în top”, ne-a declarat Bota Melinda. Ea ne-a spus și despre sutele de oameni care au accesat acest proiect, foarte mulți copii, firme mari din Târgu Mureș sau universități. “De exemplu, doamna Lokodi Emoke, fostul președinte al Consiliului Județean Mureș a croșetat 30 de metri de fular pe care a scris numele tuturor orașelor înfrățite cu Târgu Mureșul”, a mai spus Bota Melinda. În fotografiile atasate puteti vedea persoane din întreaga lume care au contribuit la bradul din Târgu Mureș: Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.
Proiectul a început în septembrie 2022 când organizatorii Festivalului Cultural Alternativ Kult au făcut un apel către mai multe organizații neguvernamentale și persoane fizice de a participa la crearea unui “copac infinit”. Ei au cerut atunci celor care doreau să se alăture proiectului să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 cm. Prima prezentare publică a fularului a avut loc la KULT Fest-ul din decembrie 2022, în Palatul Culturii. În iunie 2023, în Cetatea Medievală, publicul din Târgu Mureş a putut admira piesa de peste 2.500 de metri lungime, ca element decorativ al festivalului.
“Festivalul nostru se pregătește și pentru doborârea unui record Guinness, la care şi TU poți să participi, la categoria fular de festival, care trebuie să fie format din piese tricotate manual din cât mai multe țări ale lumii. Acest fular multicultural va fi expus public în decembrie, pe bradul de Crăciun al orașului la Ceasul cu Flori”, transmit organizatorii acestui eveniment inedit.
În imagini mai puteți vedea bucățile de fular care azi compun bradul din centru Târgu Mureșului precum și proeicte similare din alte colțuri ale lumii. D.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.