Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a anunţat joi, la Târgu Mureş, lansarea în dezbatere publică a două proiecte privind autonomia, unul privind o lege-cadru înfiinţarea regiunilor şi unul despre înfiinţarea regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc. ‘Noi propunem pentru dezbaterea publică o lege cadru privind regiunile, vorbim şi despre regiuni cu statut special. Prin acest proiect de lege punem la punct noţiunile de regiune, regiunile cu statut special, cum se constituie acestea, care sunt competenţelor regiunilor, cum se împart competenţele, organele de conducere ale regiunilor, relaţia dintre regiune şi guvern, cum se finanţează regiunile. Vorbim despre un fond de solidaritate care încearcă să rezolve diferenţe dintre diferitele regiuni ale ţării’, a susţinut Toro T. Tibor, care a precizat că proiectul conţine 22 de articole.
Potrivit liderului PPMT, la acest pachet se mai adaugă şi un proiect de înfiinţare a regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc, care să pună în practică dispoziţiile legii-cadru. ‘Dorim să dăm un exemplu cum s-ar face această lege de înfiinţare a unei regiuni şi practic credem că dacă are priză acest concept, atunci o serie de regiuni pot să înfiinţeze regiuni fie cu statut special, fie pur şi simplu’, a susţinut Toro, care a spus că aceste regiuni pot fi şi Banat, Dobrogea, Partium etc.
‘Ţinutul Secuiesc cu statut special – fiind la Târgu Mureş trebuie să vorbesc despre statul municipiului Târgu Mureş. Proiectul vorbeşte despre scaune secuieşti ca subdiviziuni administrative din cadrul regiunii – şi noi am avut această abordare în proiectul nostru, constituind aceste subdiviziuni ca judeţe în cadrul regiunilor, nu dorim să renunţăm la judeţe (…) dar în cadrul Ţinutului Secuiesc nu judeţele sunt importante, ci aceste scaune secuieşti, respectiv Târgu Mureş care trebuie să aibă un statut special în cadrul acestui statut special’, a precizat Toro, invocând modelul Bruxelles-ului.
Acesta a spus că partenerii PPMT în acest proiect sunt CNMT şi Consiliul Naţional Secuiesc şi că speră să se alăture şi recent constituita Liga Democratică din Transilvania, ‘unde credem că sunt nişte oameni deosebiţi care pot să tematizeze tema şi în societatea românească’.
Liderul PPMT a mai afirmat că principalul partener al formaţiunii este totuşi UDMR, cu care vor fi iniţiate discuţii. Acesta a criticat însă UDMR că nu abordează subiectul autonomiei când este la guvernare, ci doar atunci când este în opoziţie şi că nu se mai poate tolera acest limbaj dublu.
Liderul PPMT a spus că întrucât UDMR nu a prezentat stadiul proiectului de autonomie, formaţiunea sa lansează un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate, mai ales că este de părere că dreptul la autonomie este un drept constituţional, care trebuie să fie în Constituţia României.
Acesta a arătat că PPMT are mai multe variante în cazul susţinerii acestor documente de către UDMR: fie ca UDMR să îi ignore, fie să îi sprijine sau să îşi prezinte propriul proiect şi să le facă concurenţă.
În cadrul conferinţei de presă, politicianul s-a arătat dezamăgit de faptul că deşi în data de 10 martie, la Târgu Mureş s-a vorbite despre autonomie, atenţia opiniei publice a fost îndreptată către ‘un grup de extremişti’. ‘(…)Am ajuns la concluzia că se doreşte a categorisi lupta noastră democratică, prin mijloacele statului de drept şi paşnică pentru dezideratele noastre paşnice – care este autonomia comunitară, crearea statutului şi cadrului juridic al acestei construcţii politice şi administrative – ca un extremism politic şi nu putem să permitem aşa ceva’, a mai arătat Toro T. Tibor.
AGERPRES