În urma unor afirmații alarmiste formulate în spațiul public, DSVSA Mureș revine cu următoarele precizări:
În data de 26.05.2016, DSVSA Mureș a fost informată de către DSVSA Botoșani despre faptul că a fost diagnosticată o bovină sacrificată într-un abator din Botoșani ca prezentând leziuni de tuberculoză bovină.
În urma acestei notificări, inspectorii DSVSA Mureș s-au deplasat la exploatația de bovine din care provenea animalul depistat cu tuberculoză bovină, unde au constatat că în ferma respectivă nu se producea lapte pentru consumul uman, astfel s-a luat decizia de a testa tot efectivul de bovine cu vârsta de peste 6 săptămâni. Întrucât în exploatația respectivă nu existau vaci în lactație, singura restricție care se putea impune se referea numai la circulația animalelor.
Ulterior, în urma anchetei efectuate, DSVSA Mureș a constatat că exploatația respectivă, în care se creștea tineret bovin, colabora în permanență, prin schimburi de animale, cu o altă exploatație situată într-o altă localitate din județul Mureș, aparținând acelorași co-proprietari.
Urmare a acestei constatări, în 27.05.2016, s-a luat decizia de a testa și efectivul din cea de-a doua exploatație, cu prioritate în cea de-a doua, în care erau crescute vacile de lapte aparținând celor doi co-proprietari.
Testele au evidențiat prezența unor reacții alergice care suspicionau prezența tuberculozei bovine la o parte din efectivul din cele două exploatații. În conformitate cu prevederile legale, începând cu aceeași zi, când s-a efectuat prima interpretare a testelor de tuberculinare (04.06.2016 — sâmbăta după amiază) s-a dispus interzicerea livrării laptelui către consumul uman și alte măsuri specifice, inclusiv separarea bovinelor reacționate la tuberculinare de cele care au prezentat reacție negativă, precum și celelalte măsuri specifice reglementate de legislația în vigoare.
În data de 06.06.2016 s-a făcut citirea și interpretarea reacțiilor alergice la tuberculinarea din exploatația în care se creștea tineret bovin, ocazie cu care s-a confirmat prezenta de reacții alergice care suspicionau prezența tuberculozei bovine.
După suspendarea statusului de indemnitate la tuberculoză bovină (în data de 04.06.2016) au urmat procedurile de declarare a bolii în cele două exploatații (data de 08.06.2016, respectiv în 17.06.2016) și de retragere a statusului de indemnitate la tuberculoză bovină. De asemenea, a fost notificată Direcția de Sănătate Publică Mureș (în data de 08.06.2016 și în 17.06.2016) despre apariția celor două focare de tuberculoză bovină, pentru a lua măsurile specifice care se impun și s-au întocmit programele de măsuri pentru asanarea celor două focare.
În data de 07.06.2016 a fost informată și Instituția Prefectului — Județul Mureș, cu privire la existența suspiciunii a două focare de tuberculoză bovină.
Precizăm că în 15.06.2016, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București a elaborat buletinul de analiză privind tipizarea Mycobacterium spp. în Mycobacterium caprae, însă DSVSA Mureș a acționat preventiv încă din data de 04.06.2016, luând măsurile conform legislației, pentru a preîntâmpina o eventuală difuzare a bolii.
Ferma livra lapte către o unitate de procesare care efectua pasteurizarea laptelui materie primă și avea și activitate de vânzare directă de produse primare de origine animală (lapte crud) prin două puncte proprii.
În baza Ordinului ANSVSA numărul 111/2008, vânzarea directă de produse primare de origine animală (în cazul de față lapte crud) se poate face prin furnizarea directă de la locul de producere a produselor primare către consumatorul final sau furnizarea acestora în cantități mici către unități de vânzare cu amănuntul din localitate sau localitățile învecinate.
În baza acestei reglementări a fost eliberat documentul de înregistrare sanitară-veterinară pentru activitățile din unitățile cu vânzare directă de produse primare de origine animală, numărul VD 606/15.02.2016, pentru exploatația în care se obținea laptele.
Comercializarea laptelui s-a realizat prin cele două magazine de prezentare ale fermei, magazine în care se desfac doar produse ale societății, respectiv lapte și pâine, situate în localități învecinate.
Un magazin a fost înregistrat sanitar veterinar în data de 03.03.2016, iar celălalt în 20.05.2016, date de la care puteau să înceapă activitatea, fiind îndeplinite cerințele legale în domeniu. Ultima aprovizionare cu lapte la unul dintre magazine a avut loc în dimineața zilei de 04.06.2016, iar la al doilea, în 03.06.2016.
Precizăm că până în data de 04.06.2016 ferma avea atestat de indemnitate la tuberculoză, era autorizată sanitar veterinar din anul 2011, iar în 30.10.2015 s-a finalizat acțiunea de tuberculinare a efectivelor de bovine în exploatația respectivă, acțiune care se efectuează o dată pe an, conform Programului Național de Supraveghere dispus și aprobat de ANSVSA.
Salubritatea laptelui crud produs în fermă a fost permanent monitorizată prin examene de laborator pentru determinarea NTG (număr total de germeni) și NCS (număr total de celule somatice) în cadrul programelor de autocontrol ale fermei, unității de procesare, cât și prin Programul Strategic stabilit de ANSVSA.
Menționăm că, în privința comunicării informațiilor referitoare la existența focarelor de tuberculoză bovină, DSVSA Mureș face precizarea că, potrivit Ordinului nr. 24 martie 2010, privind aprobarea listelor cuprinzând informațiile secrete de serviciu și informațiile de interes public, la ANEXA 3 (punctul 17) situația focarelor de TBC și LEB este încadrată în lista cuprinzând informațiile de interes public comunicate la cerere.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Oprea Vasile Liviu