Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să adopte hotărârile privind aprobarea bugetelor locale până la 1 februarie şi să respecte legea în elaborarea acestora.
El a declarat că le-a trimis primarilor o circulară prin care i-a atenţionat în legătură cu mai multe aspecte de care trebuie să ţină cont în elaborarea bugetului.
Restricții la sporuri
Adrian Jean Andrei a făcut referire la fundamentarea necesităţii şi oportunităţii investiţiilor, la faptul că acordarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou şi a tichetelor de vacanţă se restricţionează, la fel ca şi achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme şi obiecte de inventar. Totodată, prefectul a reamintit primarilor că nici în acest an bugetar nu se vor acorda premii şi prime de vacanţă.
Primarii trebuie să ştie că sunt obligaţi să asigure cel puţin 25% din finanţarea cheltuielilor privind drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.
,,Prin aceste precizări vrem să eliminăm sincopele care au existat în anii trecuţi, atât privind elaborarea şi adoptarea bugetelor, cât şi transmiterea lor către Instituţia Prefectului pentru verificarea legalităţii. Pentru că nu vrem să avem şi noi o muncă în plus pentru ceva ce nu se respectă, şi mă refer la condiţiile stricte şi clare prevăzute de lege”, a declarat vineri prefectul Adrian Jean Andrei.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Birtalan Jozsef, a declarat că bugetul judeţului se află în lucru şi că instituţia pe care o conduce face tot posibilul să se încadreze în termenul prevăzut de lege. De altfel, consiliile locale pot adopta bugetele doar după ce Consiliul Judeţean face acest lucru.
Primarul municipiului Topliţa..
… Stelu Platon, a precizat că şedinţa de aprobare a bugetului este programată pentru sfârşitul lunii ianuarie şi se poate încadra în timp, ,,dacă nu apar cumva modificări după şedinţa Consiliului Judeţean de aprobare a bugetului”.
Stelu Platon a adăugat că bugetul va fi asemănător celui de anul trecut şi că Primăria Topliţa contează pe veniturile proprii şi încearcă să atragă fonduri şi de la Bucureşti, susţinând că municipiul primeşte puţini bani de la Consiliul Judeţean.
,,Noi contăm mai mult pe veniturile proprii şi mă refer nu numai la taxe şi impozite, avem şi alte surse, cum ar fi cele din concesiuni, vânzări de masă lemnoasă etc. Sigur, încercăm să atragem fonduri şi din alte surse, în afară de proiectele europene în derulare, de la ministerele din Bucureşti pentru că CJ pentru dezvoltare nu ne-a alocă aproape nimic. În comparaţie cu ce se alocă la Gheorgheni sau Cristuru Secuiesc, noi primim doar 5%. Noi nu contăm, ca şi anul trecut, pe sprijinul CJ, pentru că nu ne bagă în seamă”, a afirmat Stelu Platon.
Bugetele locale şi judeţene trebuie să se adopte în 45 de zile de la adoptarea bugetului naţional, termenul limită fiind 1 februarie.