Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarant săptămâna trecută, la o conferinţă ştiinţifică, la Izvorul Mureşului, că trebuie găsite soluţii pentru ca românii din judeţele Covasna şi Harghita „să se simtă în continuare acasă” în această zonă.
Centrul românismului
„Discutăm despre Harghita şi Covasna, astăzi şi mâine centrul românismului, o zonă în care prea adesea mâinilor întinse prieteneşte li s-au întors spatele, prea adesea sinceritatea unor asemenea demersuri a fost doar conjucturală, pusă sub semnul unor măsuri superficiale şi mai ales lipsite, de multe ori, de buna credinţă”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei, prezent la a 19-a ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”.
El a arătat că scopul manifestării este de „a identifica adevărurile istorice şi de a găsi soluţiile pentru ca românii din Harghita şi Covasna să se simtă în continuare acasă”. Potrivit lui Adrian Jean Andrei, această zonă este încărcată de istorie, cultură şi civilizaţie românească, dar şi de evenimente care aduc atingere, de multe ori, identităţii româneşti şi acţiuni generatoare de tensiuni.
Ortodoxia și românismul
Prefectul le-a cerut participanţilor la conferinţă ca, în timpul dezbaterilor, să recunoască faptul că asigurarea continuităţii factorului confesional ortodox, în contextul geopolitic al zonei, este primordială în menţinerea elementului etnic românesc.
Totodată, Adrian Jean Andrei a spus că „acţiunile naţionaliste şi şovine care au afectat grav elementul românesc şi ortodox, în perioada 1940 – 1944, sunt încă vizibile şi astăzi”. El a avertizat că numărul românilor scade, până la dispariţia totală în unele zone, în timp ce unele elemente de patrimoniu şi chiar momente istorice sunt neîngrijite, de cele mai multe ori din lipsa banilor.
100 de specialiști
La sesiunea de comunicări de la Izvorul Mureşului au participat peste 100 de specialişti din întreaga ţară. Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna – Harghita, a declarat că pe lângă dezbaterea temelor de istorie, cultură şi civilizaţie, în urma conferinţei se doreşte şi punerea la dispoziţia factorilor politici a unor puncte de vedere calificate despre subiecte de actualitate, cum ar fi regionalizarea sau autonomia ţinutului secuiesc.
„Le vom pune la dispoziţia factorului politic care, în dezbaterile care sunt prezente pe problema regionalizării, autonomiei şi a celorlate subiecte fierbinţi din zonă, să poată să beneficieze de punctul de vedere calificat al unor oameni care se apleacă la modul acesta al cunoaşterii concrete, riguroase asupra realităţilor din zonă”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu. Evenimentul de la Izvoru Mureşului a fost organizat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Liga Cultural – Creştină „Andrei Şaguna” şi Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna şi a Consiliului Local Sfântu Gheorghe.