În ciuda acestor declarații, Ministerul Finanțelor dorește să înlocuiască total din 2026 actuala Declarația Unică. Noul formular are denumirea provizorie de Declarație Unică Digitală. Noua declarație a veniturilor va cuprinde toate câștigurile extrasalariale realizate de o persoană fizică în anul fiscal precedent.
Practic, Declarația Unică Digitală va permite impozitarea veniturilor excepționale. Declarația va cuprinde tote datele fiscale raportate de contribuabil în anul precedent și va mai cuprinde secțiuni speciale pentru venituri dintre drepturile de autor, chirii, vânzări de bunuri etc.
Impozitarea veniturilor excepționale este o formă mascată de aplicarea a pragurilor de impozitare.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că susține introducerea unei impozitări pe veniturile excepționale. Unii specialiști consultați consideră că acest model fiscal ar însemna practic o renunțare la impozitarea unitară, prin cotă unică a tuturor veniturilor. Aceasta deoarece veniturile excepționale ar urma să aibă cote de impozitare mult mai mari decât taxele actuale pe venit.
Ar putea fi aplicat o impozitare pe praguri
Liderii PSD, membrii partidului cu expertiză în domeniul fiscal și experții fiscali apropiați de acest partid au trimis încă de la începutul lunii februarie mai multe propuneri pentru a creiona o bază legală pentru aplicarea impozitării pe veniturile excepționale.
Una dintre propuneri precizează că veniturile excepționale să însemne practic orice venit realizat în afara salariului sau a veniturilor asimilate salariilor peste un anumit prag.
Mai exact, dacă un contribuabil câștigă într-un an fiscal mai mult de 50.000 de euro peste veniturile salariale, atunci suma care trece de 50.000 de euro va fi impozitată ca venit excepțional.
„Însă nu s-a stabilit la una sau două variante finale. Suntem departe de acel moment. Cert este că probabil aceasta va fi formula. Veniturile salariale și asimilate vor rămâne neschimbate ca taxare. Orice venit peste cele salariale care trece de un anumit prag – de 50.000 de euro, 100.000 de euro – va fi taxat ca impozit excepțional”, ne-a declarat un expert în domeniu care a fost consultat de partidul de guvernământ.
Dacă o persoană nu are venituri salariale sau asimilate, va trebui să achite taxe pe veniturile excepționale.
„Poate această variantă fiscală este una optimă și pentru a scoate multe dintre contractele de muncă simulate sub alte forme de contracte”, ne-a mai spus sursa.