Venirea iernii, a sezonului care pune cele mai multe probleme atât cetățenilor orașului, cât și administrației publice locale din Luduș, a fost precedată de elaborarea unui amplu program de acțiuni pentru prevenirea și înlăturarea efectelor dăunătoare ale fenomenelor meteorologice periculoase și asigurarea unei circulații fluente pe perioada de iarnă 2016-2017. Liviu Popa, directorul Direcției „Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi” (DITEZ), cel care are cele mai mari răspunderi în asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea activităților din orașa întocmit Programul de acțiuni respectând prevederile Ordinului ministrului Administrației și Internelor și al ministrului Mediului și Pădurilor nr. 192/2012, precum și a Legii nr. 481/2004 privind protecția civilă. Opt puncte importante Programul de acțiuni prezentat aleșilor locali în ședința din 18 octombrie 2016 conține opt puncte în care a fost concentrată strategia și tactica de luptă împotriva zăpezilor, poleiului și tot ce derivă din acestea.
La primul punct, „Circulația rutieră” este prezentată baza materială de care dispune orașul: Buldoexcavator prevăzut cu lamă de deszăpezire; Buldoexcavator prevăzut cu încărcător frontal; Tractor CASE prevăzut cu lamă de deszăpezire, precum și posibilitatea de a tracta utilajul de administrat material antiderapant; Tractor U650 care, în funcție de necesități va trata remorca pentru administrat material antiderapant și plugul pentru deszăpezire; Autoutilitara care va servi la administrarea manuală a materialului antiderapant; Autoutilitara 8×4 prevăzută cu lamă de deszăpezire și sărăriță pentru administrat material antiderapant.
„Repartizarea utilajelor se face în funcție de categoria de drum, de timpul operativ în care trebuie săacționăm și de fenomenul meteorologic de la acel moment”, spune Liviu Popa și adaugă că„toate utilajele din dotare sunt funcționale”. Oamenii de la „DITZV” vor avea un sector mai mare în această iarnă din cauză cărețeaua de străzi asfaltate este mai mare. „În perioada 2015 –2016 am asfaltat aproximativ 12 km de străzi care aveau structurăpietruită. Acești kilometri în plus încarcă regimul de prioritate al deszăpezirii, dar acest lucru nu ne supără nici pe noi și nici pe locuitorii acelor străzi care au acum condiții mai bune de viață”, spune primarul Cristian Moldovan.
Lucrările de deszăpezire se vor desfășura pe străzile din oraș(34,434 km), din cartierul Gheja (7,596 km) și din Roșiori (14,5 km). În acțiunile de deszăpezire va fi și o prioritate: Serviciul de transport public local pe traseul Roșiori –Luduș – Gheja. Circulația pietonalăși parcăriPentru curățirea trotuarelor și a parcărilor de pe Bulevard, responsabilitatea revine firmei de salubritate SC ROSAL GRUP SRL cu care Primăria orașului are un contract. Aceeași angajați asigurăși curățirea aleilor din parcuri și locurile de joacăși toate spațiile în care gabaritul utilajelor de la „DITZV” ar deranja. Materialul antiderapant este asigurat de Primăria orașului care are în stoc 80 de tone de sare și 80 m.c. de nisip, depozitate la Gospodăria Comunală în bune condiții, de unde va fi administrat în oraș după necesități de către personalul „DITZV” care este organizat în trei echipe de intervenție pregătite săacționeze 24 de ore/zi. Cristian Moldovan spune că sunt asigurate și cantitățile de materiale antiderapante și materialele și carburanții necesari plus sprijinul total al Poliției Locale și a celei Naționale și crede că nu vor fi probleme deosebite în această iarnă. Am vrea noi… În ședința Consiliului local, consilierul Claudiu Ciucă a remarcat că se folosește mult, sau prea mult nisip pentru combaterea poleiului cu rezultate neplăcute primăvara, atunci când se topesc zăpezile.
„Oare nu ar fi și alte metode de a neutraliza gheața și zăpada?”a întrebat consilierul. Metode și mijloace sunt, a replicat primarul Moldovan: „Necazul este că sunt foarte costisitoare și bugetul orașului nu ne permite o cheltuială pe care nu și-o permite multe mari metropole europene”. Liviu Popa spune că există cloruri lichide care topesc instantaneu zăpada și se scurg la canalizare, dar acestea sunt metode și mijloace la care noi nu aveam acces în acest moment. „Programul de măsuri este realist și sperăm ca sănu apară fenomene meteorologice care să depășească posibilitățile noastre de intervenție, normale și conform dotării noastre materiale”, spune primarul.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.