Prof. Dr. Benedek Imre şi Dr. Benedek Theodora au realizat în cursul acestei dimineţi, în cadrul Secţiei Clinice de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş o intervenţie în premieră locală.
Procedura a fost realizată în cadrul Programului naţional de tratament complex al aritmiilor.
Este vorba despre o procedură de crio-ablaţie, o nouă metodă de tratament a aritmiilor, care spre deosebire de metoda clasică de 4-5 ore, aceasta durează numai câteva minute. Intervenţia a fost coordonată de prof. Foldesi Csaba, expert de la Institutul de Cardiologie din Budapesta.
„Am demarat, astăzi, procedura de crio-ablaţie prin care fibrilaţia atrială este rezolvată. Fibrilaţia atrială este o boală cardiovasculară care se întâlneşte în procent de 25-35% la populaţia cu vârsta peste 50 de ani. Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş am reuşit achiziţionarea aparatului (…)Alături domnul profesor Földesi Csaba, de la Institutul Naţional de Cardiologie Gottsegen György din Budapesta, Ungaria, am reuşit prima intervenţie, care a durat 20 de minute şi intenţionăm să rezolvăm sute de cazuri. Costurile procedurilor sunt asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar o procedură costă 4.000 de euro. În Ungaria, se fac 400-500 de ablaţii pe an’, a declarat doctorul Imre Benedek.
Şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş, profesorul doctor Theodora Benedek, a spus că această nouă procedură vine în sprijinul bolnavului şi, chiar dacă este costisitoare, există finanţare pentru aceasta.
„Astăzi s-a iniţiat o nouă procedură terapeutică. Clinica noastră este recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru elanul cu care reuşeste să introducă noi proceduri. Practic, prin această procedură se acordă o şansă superioară în primul rând bolnavului, care beneficiază de o terapie nouă a fibrilaţiei atriale, a unor aritmii. Este costisitoare dar există finanţare pentru aceasta. Ne dorim să fie un buget mare şi este importantă pentru bolnav pentru că procedura are pe de-o parte rată mai mare de succes, iar pe de altă parte are rată mai mare de păstrare a acestui succes în evoluţie. Este, totodată, mai scurtă şi mai eficientă, deci timp de raze mai puţin, este mult mai comodă pentru pacient. Este o procedură de avangardă pe care am reuşit să o introducem în arsenalul terapeutic al aritmiilor, al acestor boli cardiovasculare care se caracterizează prin puls neregulat şi cu o rată mare de apariţie a complicaţiilor invalidante”, a afirmat prof. dr. Theodora Benedek, potrivit Agerpres.
EM