Specialiştii urologi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş au realizat, vineri, primele implanturi de sfinctere urinare la pacienţi care suferă de incontinenţă urinară severă, sub îndrumarea doctorului Călin Chibelean, medic primar urolog, şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.
‘Nu este o premieră naţională, este o premieră locală, o intervenţie chirurgicală pe care am făcut-o pentru prima dată aici la Târgu Mureş şi care se referă la implantarea unui sfincter urinar artificial, la doi pacienţi care suferă de incontinenţă urinară severă, care nu pot controla urina, pe care o pierd involuntar. Intervenţia chirurgicală este o intervenţie delicată, durează în jur de o oră, iar în urma acestei intervenţii pacientul poate să îşi activeze sfincterul urinar prin intermediul unei pompe, plasată subcutanat şi să-şi controleze momentul în care el doreşte să aibă o micţiune. Sper ca pe viitor să reuşim să asigurăm la cât mai mulţi pacienţi acest tip de intervenţie chirurgicală, deşi deocamdată limitarea noastră se referă la partea materială, ei fiind cei care trebuie să îşi asigure achiziţia acestui dispozitiv, considerat deocamdată unul de lux’, a declarat dr. Chibelean, într-o conferinţă de presă.
Medicul a precizat că în România s-au mai făcut până acum 10 intervenţii de acest gen, iar el a participat la toate.
Dr. Călin Chibelean a arătat că în centrul medical Mureş se mai pregăteşte o intervenţie în premieră, în colaborare cu specialiştii în chirurgie cardiovasculară, la o pacientă cu o tumoră renală cu o extensie în vena cavă inferioară.
‘Pacienta urmează să fie evaluată şi de chirurgii de la Chirurgie Cardiovasculară, dar dacă reuşim programarea într-un timp util, probabil operaţia va avea loc săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Este vorba de o pacientă cu o tumoră renală cu o extensie în vena cavă inferioară, extensie sub forma unui tromb tumoral, care urcă de-a lungul venei cave până la nivel supradiafragmatic, intervenţie pe care trebuie să o executăm în colaborare cu colegii de la Chirurgie Cardiovasculară, pentru a asigura siguranţa pacientei, în cazul în care vom avea nevoie şi de o aparatură specifică chirurgiei cardiovasculare, respectiv bypass vascular. Este o tumoră mare, în jur de 15 centimetri, situată la nivelul polului superior renal drept, care se extinde sub forma unui tromb tumoral la nivelul venei cave inferioare, tromb care este şi el lung de aproximativ 10 centimetri’, a afirmat medicul.
Dr. Chibelean a spus că tumora a fost descoperită la un examen ecografic efectuat pentru o cu totul altă suferinţă, alt simptom, care nu avea legătură cu aparatul uro-genital.
‘Cu această ocazie cred că trebuie să reiterăm necesitatea ca la pacienţii de peste 50 de ani, un examen ecografic, o colonoscopie, nişte analize de sânge anuale să fie, obligatoriu, să facă parte din modalitatea de urmărire, de prevenire, de profilaxie a bolilor în general. Pacienta are peste 50 de ani, nu este din Târgu Mureş’, a mai spus dr. Călin Chibelean.
AGERPRES