Primăria Târgu Mureş a implementat o aplicaţie unică în România, prin care utilizatorii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele locale direct de pe Smartphone-uri, în urma finalizării proiectului ‘Târgu Mureş – Oraş digital european’, finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
‘Primăria Târgu Mureş a reuşit să achiziţioneze aplicaţii pe care le-a şi interconectat, astfel încât a dat plus valoare şi acestui proiect şi celui existent. Târgu Mureş a fost deschizător de drum la ghişeul.ro. A venit timpul ca Târgu Mureş să implementeze o aplicaţie – prima din ţară – destinată telefoanelor mobile ca instrumente de plată taxelor şi impozitelor. Cu telefonul mobil se poate intra, se poate descărca aplicaţia gratuit de pe site-ul Primăriei, se va introduce CNP, parola oferită de municipalitate pentru fiecare utilizator. Automat se încarcă debitele. Modul de plată este identic cu cel de pe ghişeul.ro, însă se poate face şi de pe telefonul mobil’, a declarat joi, Mircea Lazăr, reprezentantul consorţiului care implementează proiectul a nivelul Primăriei Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, aplicaţia va fi disponibilă din data de 1 aprilie, iar prin intermediul acesteia se pot plăti inclusiv amenzi sau alte taxe, iar serviciile din cadrul primăriei pot verifica anumite aspecte în timp real.
Aplicaţia va avea două sisteme de operare, Android şi AES.
Şefa Serviciului Strategii şi Programe Economice Primăria Târgu Mureş a precizat că semnarea primelor contracte în cadrul proiectului a avut loc în mai 2009, iar până în prezent sunt 12 contracte de finanţare semnate, o parte din ele fiind deja încheiate.
‘Azi am finalizat un proiect finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională numit ‘Târgu Mureş – Oraş digital european’. În principal pentru modernizare serviciilor publice către cetăţeni prin cunoaşterea şi implementarea tehnicii moderne. Proiectul face parte dintr-un program mai amplu pe care l-am iniţiat cu câţiva ani în urmă şi care a fost implementat etapizat. Am avut în acest sens patru proiecte de finanţare (…) Valoarea este de aproximativ 300.000 de euro, 98% din fonduri europene, 2% contribuţie proprie. Am achiziţionat echipamente electronice şi softuri care să fie utilizate de diferite direcţii şi instruirea funcţionarilor publici care le vor utiliza’, a susţinut Dana Ijac.
Potrivit acesteia, rezultatele concrete ale acestui instrument de plată a taxelor şi impozitelor se vor vedea în 2015, întrucât ‘este o noutate la nivel naţional şi este o aplicaţie a viitorului’.
AGERPRES