Fundației ADEPT Transilvania i s-a acodat Premiul I ca Destinație a Turismului Cultural Durabil, pentru proiectul ‘Transilvania Bike Trails pentru revitalizarea peisajului cultural Târnava Mare’, la ceremonia de decernare a Premiilor ECTN 2017, din cadrul celei de-a zecea ediții a conferinței internaționale ‘Valori Culturale, Diversitate și Patrimoniu: Piloni ai Turismului Durabil pentru Dezvoltare’, organizată la Sibiu, în perioada 20 — 21 septembrie 2017.
2017 a fost desemnat Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare în cadrul celei de-a șaptezecea Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite. Aceasta este o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare cu privire la contribuția turismului durabil în dezvoltare, în rândul tuturor factorilor interesați (sectorul public și privat, factorii de decizie, publicul larg), stimulând toate părțile să colaboreze și să genereze o schimbare pozitivă a politicilor, a practicilor economice și a comportamentului consumatorului pentru dezvoltarea și menținerea unui turism sustenabil.
Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN) celebrează Anul Internațional prin promovarea rolului turismului în în ceea ce privește ‘Valorile culturale, diversitea și patrimoniul’.
Conferința, organizată de ECTN în strânsă colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu și în cadrul proiectului Interreg Europe CHRISTA — Cultură și Patrimoniu pentru un Turism Responsabil, Inovator și Durabil (2016 — 2020), a adus în atenția publicului ultimele tendințe în domeniul valorilor culturale, diversității și patrimoniului în favoarea dezvoltării turismului durabil, inclusiv inovarea, creativitatea și dezvoltarea durabilă a produselor turistice.
Premiile anuale ECTN fac mai vizibile destinațiile turistice culturale europene, creează o platformă pentru schimbul de experiență și cunoaștere la nivel european și promovează crearea de rețele între destinații. Competiția se desfășoară având în vedere temele anuale și modul în care proiectele aduc beneficii destinațiilor turistice, comunităților, mediului de afaceri și vizitatorilor.
Premiile ECTN 2017 au adus în atenția publicului rezultatele acțiunilor care au fost puse în aplicare și care au generat rezultate și au avut realizări semnificative în funcție de destinații legate de: contribuția valorilor culturale în turismul durabil, diversitatea culturală, facilitățile de interpretare a patrimoniului cultural turistic, gestionarea durabilă a patrimoniului cultural, turismul cultural ca motor al dezvoltării durabile, destinații inteligente, marketingul local și brandingul destinațiilor culturale, inițiative privind eticheta patrimoniului european.
Fundației ADEPT Transilvania i s-a acordat Premiul I ca Destinatie a Turismului Cultural Durabil pentru proiectul ‘ Transilvania Bike Trails pentru revitalizarea peisajului cultural Târnava Mare’.
Zona satelor săsești din Transilvania de Sud reprezintă unul dintre cele mai importante peisaje naturale, culturale și istorice din Europa. Acestea găzduiesc numeroase varietăți de plante și specii de animale, unele dispărute din alte țări europene.
Frumusețea nealterată a zonei trebuia să fie promovată la nivel național și internațional, prin urmare, începând cu anul 2011, Fundația ADEPT Transilvania a construit primii 100 km de trasee de ciclism montan din România, pentru a avea o bază pentru turismul durabil din zonă. Proiectul a fost inițial susținut de un grant oferit de Guvernul Norvegiei, Innovation Norway, și a fost finalizat prin contribuția unui grant din partea Elveției prin Contribuția Elvețiană la Uniunea Europeană extinsă și co-finanțare din partea Fundației Orange.
Această rețea de trasee de ciclism montan conectează opt sate săsești (Viscri — Bunești — Criț — Meșendorf — Cloașterf — Saschiz — Archita — Daia), cu peisajele lor medievale și bisericile fortificate, cu cel mai important punct de atracție turistică din zonă, orașul Sighișoara.
Traseele de ciclism montan au sporit considerabil numărul turiștilor responsabili, care vizitează zona și apreciază valorile naturale și culturale, contribuind astfel la revitalizarea economiei locale.
Proiectul nostru a consolidat relațiile la nivel local, între furnizorii de servicii turistice, (nu numai casele de oaspeți, dar și producătorii locali de produse alimentare și artizanale), primăriile și comunitățile locale. Acesta a sporit de asemenea aprecierea publicului larg față de peisajul cultural unic al zonei și a stimulat cooperarea în rândul comunității, acționând ca un catalizator pentru crearea unor rețele viabile de turism durabil și intensificând mândria și identitatea locală, contribuind totodată la dezvoltarea strategiilor durabile la nivelul primăriilor și al Grupurilor de Acțiune Locale.
Fundația ADEPT — este ONG dedicată conservării biodiversității și dezvoltării rurale, având misiunea de a proteja peisajele cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania, în strânsă colaborare și susținere a comunităților de mici fermieri care au creat aceste peisaje, de-a lungul vremii. De peste 12 ani, Fundația ADEPT, cu sprijinul Fundației Orange, este inițiatoarea unui intens proces de recunoaștere și de promovare a României și a valorilor sale tradiționale, la nivel național și internațional, având o abordare inovatoare și integrată, pentru ca aceste peisaje și comunități (20,000 de locuitori, în 30 de sate izolate) să supraviețuiască în secolul al XXI-lea.
Pentru mai multe informații despre activitățile Fundației ADEPT și despre traseele de ciclism montan, vă rugăm să vizitați site-urile noastre: www.fundatia-adept.org , www.discovertarnavamare.org și www.tbtrails.ro.
Rețeaua europeană de turism cultural (ECTN) este singura rețea paneuropeană de dezvoltare și promovare a turismului cultural. ECTN urmărește să realizeze un nivel ridicat de colaborare între membrii în domeniul turismului cultural și să stabilească o strânsă colaborare cu instituțiile Uniunii Europene și cu alte organizații internaționale, rețele și instituții publice din întreaga lume. Misiunea ECTN este de a reuni profesioniștii în domeniul turismului și al culturii care lucrează în diferite regiuni ale Europei pentru a face schimb de experiență și informații privind cele mai bune practici și pentru a dezvolta noi abordări și inovații.
Agerpres