Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul vârstnicilor din Reghin prin programe menite să combată izolarea şi singurătatea şi să ajute la creşterea calităţii vieţii acestora. În acest sens, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin, prin finanțarea primită, ajută în această perioadă 90 de persoane vârstnice din localitate, persoane aflate în izolare la domiciliu, persoane aflate în dificultate, care nu beneficiază de sprijin familial.
Serviciile sociale la domiciliu pentru persoane vârstnice, funcționează din anul 2005 în parteneriat cu Primăria Municipiului Reghin și Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia.
Principalele activități ale asociației în perioada epidemiei de COVID-19 sunt: de asistență socială – desfășurate de asistentul social, prin monitorizare și susținere telefonică a tuturor beneficiarilor cuprinși în serviciu; consiliere socială pe diferite probleme întâmpinate de către beneficiari; organizarea activităților desfășurate săptămânal/lunar, de asistență medicală – desfășurate de asistentul medical, prin menținerea zilnică a legăturii cu beneficiarii, cu medicii de familie, întocmirea rețetelor, procurarea medicamentelor, consiliere medicală, de bază – desfășurate de îngrijitorii la domiciliu, prin care fiecare beneficiar (90) este căutat săptămânal la domiciliu de către îngrijitori, în funcție de nevoile fiecăruia. Îngrijitorii asigură zilnic beneficiarilor: hrană, materiale igienico- sanitare, de asemenea se ocupă de plata facturilor, menținerea legăturii cu exteriorul.
”Sprijinul vizează în special persoanele afectate de singurătate, imobilitate fizică, boli cronice, cu un trai precar sau cu o vârstă foarte înaintată, oferindu-le diverse tipuri de ajutor – material, practic sau emoțional. Colaborarea dintre noi și vârstnici este una bazată pe încredere și respect reciproc, bineînțeles la început poate să fie una dificilă în funcție de ”teama” fiecărui beneficiar. Însă personalul trebuie să țină cont de faptul că fiecare vârstnic are nevoie de atenție specială și tratament corespunzător.
Nevoile vârstnicilor nu diferă cu mult de cele ale adulților sau copiilor, însă unele dintre ele se pot dezvolta odată cu trecerea timpului. Bătrânețea înseamnă de multe ori neputință și singurătate, este de datoria noastră să ne asigurăm ca vârstnicul să nu se simtă atât de copleșit de aceste provocări ale vârstei. Schimbările majore suferite de persoanele vârstnice odată cu trecerea anilor precum ieșirea la pensie, moartea partenerului de viață, izolarea de cei din jur, sau problemele medicale, își pun amprenta asupra lor. Efectele imediate ale acestor evenimente îi fac pe bătrâni să își piardă pofta de viață, energia, apetitul, somnul și duc la probleme majore de sănătate. Singurătatea este o stare ce îndeamnă la depresie. Cele mai frecvente nevoi întâlnite sunt nevoia de a fi informat, nevoia de a fi îngrijit și sprijinit, nevoia de sprijin eomoțional, nevoia de sprijin financiar și material, nevoia de implicare socială” a declarat președintele asociației – preot Dimitrie Gherman.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.