Publicația Sifted, lansată în 2019 de Financial Times, a realizat un clasament cu 10 startup-uri românești de urmărit în 2023. Sifted a chestionat patru fonduri de investiții din România, Cehia și Bulgaria și pentru a afla care sunt aceste startup-uri, cu condiția de a numi startup-uri pe care nu le-au finanțat anterior.
Rene Tomova, head of platform la Eleven Ventures, un fond de investiții în fază incipientă cu sediul la Sofia, care susține fondatori din Europa de Sud-Est, a transmis trei nume de startup-uri românești care merită urmărite în 2023:
FilmChain
FilmChain este o companie de tehnologie financiară (fintech) dedicată industriei de film cu sediul în Londra şi New York, fondată de către antreprenoarele românce Maria Tânjală şi Irina Albiţa. Compania a primit în februarie 2022 finanțare de la RocaX, fără a fi dezvăluită valoarea.
Potrivit comunicatului de presă, platforma ajută întreg lanţul de producţie şi distribuţie al filmelor să gestioneze automatizat procesul de distribuţie al fondurilor şi de management al drepturilor de autor şi oferă fiecărei părţi implicate posibilitatea de a urmări în timp real performanţa şi profitabilitatea conţinutului creat.
Platforma FilmChain este utilizată de către case de distribuţie şi producători independenţi de film din toată lumea, iar compania a ridicat peste 1,6 milioane de lire sterline de la investitori precum HearstLab, SFC Capital şi FintechCircle.
Kubeark
Platforma Kubeark,fondat de UiPath alumni, ajută furnizorii de software să implementeze produse în cloud. Aceasta elimină complexitatea implementării, gestionării și scalării aplicațiilor pe orice infrastructură, de la cloud privat sau public până la cele locale. Kubeark exploatează un spațiu incipient și o piață neservită care poate crea o valoare de trilioane de dolari pentru clienții săi.
De asemenea, startup-ul este condus de o echipă fondatoare puternică, care aduce experiență de la companii de top, cum ar fi liderul pieței de automatizare UiPath, Google, SAP, Oracle și Citi.
Startup-ul a atras finanțare de 2,8 milioane dolari pentru dezvoltarea platformei în luna februarie 2023. Echipa de șase fondatori a Kubeark este compusă din: CEO Bogdan Nedelcov, CTO Teofil Harapcea, VP of Engineering Adrian Tudoran, VP of Customer Success George Dumitrașcu, VP of Product Bogdan Dumitru și Mihai Faur (Board Member). Cu sediul central în New York, Kubeark are birouri în București, România, și o echipă de 20 de oameni.
FintechOS
Fondată în București în 2017, FintechOS permite furnizorilor de servicii financiare să redefinească experiențele clienților prin automatizarea proceselor digitale și crearea de produse și experiențe financiare personalizate.
Cea mai recentă investiție atrasă a fost în august 2021, când fondul de investiții IFC a investit 10 milioane de dolari în FintechOS pentru a susţine transformarea digitală a serviciilor financiare şi pentru a accelera incluziunea financiară. Tot în 2021, compania își anunța lansarea pe piața din Statele Unite.
Karolina Mrozkova, partener general la Credo Ventures, fond de investiții în fază incipientă cu sediul la Praga, care susține startup-uri din Europa Centrală și de Est, a menționat care sunt recomandările ei:
Veridion (fostă Soleadify)
Veridion este o soluție de date în creștere rapidă pentru informații de afaceri. Problema cu furnizorii actuali de date de afaceri este că datele tind să fie incomplete, învechite și inexacte. Acest lucru înseamnă că liderii de afaceri trebuie să lucreze cu mai mulți furnizori de date și să verifice seturile de date cu propriile lor cercetări. Veridion a agregat 79 de milioane de profiluri de afaceri cu informații granulare (peste 70 de atribute), care sunt îmbogățite și actualizate în mod constant, eliminând necesitatea de a lucra cu mai mulți furnizori.
Compania a atras în februarie 2023 o rundă de finanțare de 6 milioane de dolari de la fonduri de investiții importante, pentru a se extinde pe piața din SUA și a dezvolta mai departe propria tehnologie AI.
FlowX
FlowX permite dezvoltarea de diferite produse digitale pe baza unei infrastructuri tradiționale pentru bănci, asigurări și alte industrii complexe. FlowX a reușit să se alăture mai multor clienți, cum ar fi OTP Group, într-un timp relativ scurt, ceea ce reprezintă o mare realizare pe o piață cu cicluri de vânzare notorietate ca fiind lungi.
Druid
Druid se află într-un spațiu relativ aglomerat al produselor de inteligență artificială conversațională, dar, în ciuda acestui fapt, a crescut rapid în ultimii ani și lucrează cu peste 100 de clienți de tip enterprise la nivel global. Produsul său de bază este un asistent virtual bazat pe procesarea limbajului natural, cu o precizie ridicată și capacitatea de a interpreta intențiile clienților și de a oferi informații contextuale în timp real. Druid oferă, de asemenea, instrumente pentru implementarea ușoară fără cod și un strat de analiză.
În 2021, Druid a fost compania de tehnologie cu cea mai mare creștere organică din Europa Centrală în ultimii 3 ani, potrivit unui clasament realizat de Deloitte.
Recomandările lui Bogdan Iordache, partener general la Underline Ventures, fond de investiții cu sediul în București care susține startup-uri din Europa de Est.
Planable
Planable este o platformă de revizuire a conținutului și de colaborare în domeniul marketingului, utilizată de companii precum Hyundai, Christian Louboutin, Viber și Organizația Națiunilor Unite. Este o platformă care permite agențiilor, managerilor de social media, freelancerilor și echipelor de marketing și comunicare din întreaga lume să creeze campanii de social media și să facă schimb de feedback.
Digitail
Digitail este un startup românesc de tehnologie pentru animale de companie care automatizează administrarea la clinicile veterinare și, de asemenea, ajută proprietarii de animale și veterinarii să comunice mai bine. Recent, a obținut o serie A de 11 milioane de dolari, condusă de una dintre cele mai mari firme de capital de risc din Europa, Atomico – una dintre cele mai mari runde de Serie A din România, potrivit Dealroom. Digitail lucrează în prezent cu peste 750 de clinici din întreaga lume, deservind aproximativ 1,4 milioane de animale de companie, iar acum se concentrează pe extinderea cotei de piață în SUA.
Recomandările lui Dan Mihăescu, partener fondator la GapMinder, fond de investiții cu sediul în București.
Sessions
Sessions este o platformă de întâlniri pentru echipele de marketing și de vânzări care combină programarea automată, fișierele încorporate și conferințele video. Platforma este o punte de legătură între instrumentele de colaborare și comunicare (cum ar fi Zoom, Teams și SmartSheet) și instrumentele de vânzări și marketing (cum ar fi ZoomInfo și Hubspot), iar platforma sa all-in-one este bine plasată pentru a profita de trecerea la munca hibridă.
Seedblink
Seedblink este o platformă românească de crowdfunding care investește în startup-uri de la pre-seed până la Series A. Seedblink participă la runde conduse de fondurile de capital, ceea ce este neobișnuit pentru o platformă de crowdfunding și o diferențiază de altele de pe piață. Compania s-a extins în iulie 2022 în Grecia, a doua filială din afara României. Startup-ul mai are un birou și în Bulgaria.
Companiile de tehnologie din România au ridicat finanțări record de 270 de milioane de dolari în 2022