Prescrierea amenzilor este tratată în Capitolul VII al Codului de procedură fiscală, intitulat „Prescripția dreptului de a cere executarea silită și a dreptului de a cere restituirea”.
Prescrierea amenzilor
Amenda administrativă se prescrie în termen de cinci ani. Acest termen curge de la data de 1 ianuarie a anului următor.
Art 215 cod procedură fiscală: Începerea termenului de prescripție
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
Când o amendă nu se prescrie în 5 ani
Prescripție executare amendă contravențională: În cazul în care șoferii nu plătesc amenzile, acestea trebuie executate silit. Dacă contravenientul nu are bunuri pe numele lui, statul nu are ce executa. Prin urmare, timpul de prescriere este înghețat până când persoana va face o achiziție: mașină, casă.
Ce sancțiuni și amenzi pot primi șoferii români în Grecia
Decizie de executare silită duce la suspendarea termenului de prescripție. Un nou termen de prescripție de cinci ani se va derula din acel moment.
ART. 217 Întreruperea termenului de prescripție
1)Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se întrerupe:
a) În cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
(2) În cazul în care pentru acelaşi titlu executoriu organul fiscal emite şi comunică debitorului mai multe somaţii, termenul de prescripţie se întrerupe potrivit alin. (1) lit. c) doar în cazul primei somaţii.
Dacă o persoană a săvârşit mai multe contravenţii sancţiunea se aplică pentru fiecare contravenţie. Pentru una şi aceeaşi contravenţie se poate aplica numai o sancţiune contravenţională principală şi una sau mai multe sancţiuni complementare.
Șoferii care primesc amenzi de circulație și consideră că măsura a fost abuzivă sau nu reflectă întocmai situația pot face contestații pentru a anula amenzile contravenționale. Dosarul se poate soluționa în maximum două termene (două luni de zile) în situația în care procedura de citare cu agentul constatator este legal îndeplinită (în funcție de cine te amendează). Iată care este procedura.
Contestația unei amenzi de circulație se poate face la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării, conform art. 31 din OG 2/2001.
Pentru cei care semnează pe loc procesul-verbal, aceasta este data din care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție să conteste amenda auto. Șoferii care refuză să semneze procesul-verbal îl vor primi prin poștă cu confirmare de primire și din acel moment au 15 zile pentru contestații.
Un proces-verbal care are date incorecte sau lipsă poate fi atacat în instanță cu șanse mari de câștig.
Ce trebuie să conțină dosarul pentru contestație:
– contestația
– o copie a procesului-verbal de contravenţie
– alte documente justificative
– dovada achitării taxei judiciare de timbru, în valoare de 20 lei
Datele pe care trebuie să le cuprindă procesul-verbal de contravenţie, conform Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001:
– data şi locul unde este încheiat;
– numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
– datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului;
– descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
– indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
– indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie;
– posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate;
– termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.