Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a cerut din nou, luni, ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, să supună atenției aprobarea de urgență a autorizațiilor de recoltare a urșilor depuse de asociațiile de vânătoare din județ.
În scrisoarea trimisă, Borboly Csaba îl informează pe ministrul Mediului că urșii au distrus florile și candelele puse pe morminte în cimitirul din Băile Tușnad, cu ocazia Zilei Morților, care s-a celebrat în data de 1 noiembrie și atașează mai multe fotografii realizate de localnici.
„Este inadmisibil ce se întâmplă la Băile Tușnad! Cimitirul este loc de reculegere și comemorare. Sunt în asentimentul locuitorilor din Băile Tușnad care sunt indignați de faptul că ursul a făcut distrugeri în cimitir. Am convingere că și Dvs. veți considera că situația este tot mai greu de tolerat. Stimată doamnă viceprim-ministru, pe această cale vă rog din nou, să supuneți atenției aprobarea de urgență a autorizațiilor de recoltare depuse în județul Harghita. În acest an s-au înregistrat deja 15 atacuri asupra omului, însă au fost aprobate doar 6 autorizații de recoltare. Conform datelor, în județ există 70 de exemplare periculoase de urs’, se arată în scrisoarea trimisă de Borboly Csaba.
Datele puse la dispoziția AGERPRES de directorul Agenției pentru Protecția Mediului Harghita, Domokos Laszlo, arată că din cele 18 asociații de vânătoare din județ, 12 au depuse cereri de recoltare pentru 73 de urși și 12 lupi.
Până în prezent, s-a aprobat de către Ministerul Mediului recoltarea a șase exemplare, pentru care APM a emis autorizație.
Domokos Laszlo a mai precizat că, de la începutul anului, s-au înregistrat 344 de pagube produse de animalele sălbatice, din care 80 la sută provocate de urși, 15 la sută provocate de lupi și restul de alte animale sălbatice.
De asemenea, potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, plutonier adjutant Gheorghe Suciu, de la începutul anului s-au înregistrat 27 de apeluri la numărul de urgență 112 referitoare la prezența urșilor în diferite zone ale județului.
În nouă dintre cazuri, jandarmii au găsit urșii la locul indicat în apel și i-au alungat făcând zgomot sau folosind semnale luminoase, iar în restul situațiilor animalele plecaseră.
În acest an, urșii au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, mai mulți oameni fiind răniți și zeci de animale ucise. S-au înregistrat pagube și în culturile agricole sau în stupine.
Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai composesoratelor, ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri, au protestat în luna iulie, la sediul Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.
AGERPRES