Hotel Privo a fost gazda unei conferințe de presă susținută azi, cu începere de la ora 14, de președintele Partidului Național Liberal (PNL) Ludovic Orban, președintele PNL Mureș Cristian Chirteș și candidatul Rareș Bogdan, numărul unu pe listele PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.
Președintele PNL Mureș i-a urat bun venit candidatului PNL la Tîrgu Mureș, a prezentat programul zilei, care include după vizita la statuia lui Emil Dandea și o întâlnire cu cetățenii.
În continuare a luat cuvântul președintele Ludovic Orban. A ținut să sublinieze importanța referendumului ce se va desfășura odată cu alegerile europarlamentare, în 26 mai. ”Referendumul este forma cea mai desăvârșită a democrației care permite fiecărui cetățean să se exprime direct, prin vot, asupra unor probleme fundamentale pentru societatea românească”, a spus Ludovic Orban, adăugând că ”cele două teme prezentate de președintele Klaus Iohannis sunt teme fundamentale pentru societatea românească”. De aceea a menționat că PNL îl va susține pe președintele României pentru reușita referendumului, pe care vor încerca să-l boicoteze cei răspunzători de situația de criză în care se află azi țara. A trecut în revistă ”telenovela amnestiei și grațierii” începută în 2013, toate ordonanțele de urgență începând cu vestita nr. 14 din ianuarie 2017, OUG 90, OUG 92, OUG 7 prin care actuala guvernare încearcă să modifice codurile penale.
Deasemena Ludovic Orban a prezentat cele două teme ale referendumului. Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Luând cuvântul candidatul pentru Parlamentul European, Rareș Bogdan, a subliniat importanța referendumului care poate însemna sfârșitul carierei politic a lui Liviu Dragnea și a dat definiția democrației prin următoarele cuvinte: ”În democrației locul hoților este la pușcărie, nu în Parlament, în nu în guvern, nu în sediile din Kisselef ”. Subliniind importanța referendumului și-a exprimat încrederea că românii se vor prezenta la vot, ca să depășească prezența de 30% , pentru ca referendumul să fie validat.
Somându-i pe ”acești iresponsabili” să înceteze orice demers împotriva candidaturii Codruței Laura Kovesi, orice agresiune împotriva justiției, demers pe care îl echivalează cu trădare împotriva intereselor României, Ludovic Orban i-a dat din nou cuvântul lui Rareș Bogdan. Reluând subiectul privind candidatura Codruței Kovesi, candidatul a subliniat: ”Nu e vorba doar despre un om, despre un procuror,(…) dacă ei reușesc să-o îngenunchieze pe Kovesi, îl vor îngenunchia pe oricare dintre noi!”
Răspunzând întrebărilor, Rareș Bogdan a arătat care sunt comisiile europarlamentare pe care le vizează. Prima, pentru că vine din presă, este cea pentru libertatea presei, pentru libertate cuvântului. A doua comisie ar fi OLAF ( Oficiul European de Luptă Antifraudă), despre fondurile europene, despre proasta gestionare a fondurilor europene dând exemplu Bucureștiul, ”ca singura capitală europeană care nu are centură ocolitoare. N-au trimis proiectul spre aprobare!” A treia comisie vizată de rareș Bogdan ar fi de comisia de afaceri externe, fiind interesat de soarta românilor din Timoc, din Bucovina, din Basarabia și de cei 700 de mii de români care lucrează în Marea Britania.
Au fost adresate întrebări despre ”tizul” președintelui PNL. Cineva a solicitat un mesaj la adresa maghiarilor din zonă, priliej de analiză și de comparație a județelor Covasna și Harghita cu sărăcia din Teleorman, explicația găsindu-o în ”lipirea UDMR de partidul de la guvernare”. La întrebarea referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, candidatul nr. 1 a amintit de articolul 1 din Constituția României și spus că udemeriștii ” își bat joc de propriii lor conaționali.”
Conferința s-a terminat cu lansarea invitației adresată celor care sunt la București și conduc România, de a veni în Transilvania pentru a înțelege spiritul Transilvaniei, că problemele oamenilor sunt cu totul altele decât agitația pe care ei o fac. (EM)