Peste o sută de mii de persoane, printre care şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, sunt aşteptate să participe sâmbătă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.
Pregătirile pentru eveniment au început de câteva luni, iar unii dintre pelerini au pornit deja pe jos către dealul Şumuleu Mic, parcurgând chiar şi sute de kilometri. La fel ca în fiecare an, la pelerinaj vin credincioşi din toată Europa, dar şi din SUA sau Australia.
La fel ca în ultimii ani, aproximativ două mii de pelerini din Ungaria sosesc la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse în circulaţie cu această ocazie de căile ferate maghiare.
Toate locurile de cazare din Miercurea Ciuc şi din împrejurimi sunt rezervate de câteva luni, în mod tradiţional mulţi dintre pelerini fiind cazaţi la localnici sau în corturi, dacă vremea o permite.
Potrivit programului făcut public de reprezentanţii Ordinului Franciscan, organizatori ai evenimentului, vineri seara, la ora 19,00, are loc o liturghie de deschidere a pelerinajului, urmată de o noapte de veghe şi rugăciune în biserică.
De altfel, unii dintre pelerini îşi petrec noaptea de vineri spre sâmbătă în Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, acolo unde se află statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Slujbele religioase încep sâmbătă la ora 7,00, iar procesiunea va porni la ora 10,30 din faţa bisericii, în frunte cu un sobor de preoţi şi cu Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.
Liturghia de Rusalii va fi oficiată în aer liber, de la altarul aflat pe dealul Şumuleul Mic, de către Nunţiul apostolic al Vaticatului la Bucureşti, monseniorul Miguel Maury Buendia. Predica va fi rostită de Veress András, episcopul Diecezei din Györ, preşedintele Conferinţei episcopale catolice din Ungaria. Potrivit organizatorilor, la eveniment va fi prezent şi Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.
Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj scris pe o cruce de piatră din faţa capelei Salvator, care se află în preajma locului pelerinajului: „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”.
Ca în ultimii ani, în calitate de pelerin este aşteptat să ajungă la Şumuleu Ciuc şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, precum şi vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt şi alţi oficiali de la Budapesta.
La pelerinaj nu vor fi rostite discursuri, nu se trimit invitaţii, iar organizatorii precizează, în fiecare an, că oricine este binevenit în calitate de pelerin.
Pentru buna desfăşurare a marelui eveniment religios vor acţiona peste 600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – jandarmi, poliţişti şi pompieri -, care vor fi prezenţi atât pe traseele de afluire/ defluire a pelerinilor, în apropierea Catedralei franciscane din Şumuleu, în zona gărilor şi autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase.
Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru AGERPRES că 15 ambulanţe sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, unele dintre ele fiind aduse la Miercurea Ciuc din alte localităţi ale judeţului. La faţa locului se vor afla şi voluntari ai Crucii Roşii, dar şi salvamontişti.
Mai multe corturi de prim ajutor vor fi amplasate în zonă, medicii recomandând pelerinilor să poarte haine lejere, să îşi acopere capul şi să aibă apă cu ei, pentru evitarea lipotimiilor, întrucât se anunţă o vreme călduroasă. De asemenea, bolnavii cronici sunt rugaţi să urmeze tratamentul prescris şi să îşi ia medicamentele cu ei.
Primăria Miercurea Ciuc a impus, încă de vineri, mai multe restricţii de circulaţie pe străzile din oraş, aflate în apropierea locului pelerinajului, în contextul în care traficul rutier din Harghita va fi îngreunat din cauza numărului mare de autovehicule şi de pelerini care se îndreaptă pe jos către municipiul reşedinţă de judeţ.
Poliţiştii le recomandă şoferilor care tranzitează zona să dea dovadă de atenţie sporită şi să conducă preventiv, pentru evitarea oricăror probleme.
În centrul marelui pelerinaj de la Şumuleu Ciuc se află statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană şi care este considerată făcătoare de minuni, toţi cei care vin la procesiune rugându-se pentru sănătate, linişte şi o viaţă mai bună.
Istoria pelerinajului începe la 1567, când principele Transilvaniei Ioan Sigismund a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, dar aceştia s-au împotrivit. Ei s-au adunat la Şumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni şi au plecat să se lupte cu armata mult mai numeroasă a principelui, timp în care bătrânii, femeile şi copiii s-au rugat pentru apărarea credinţei la statuia Fecioarei Maria. În ciuda faptului că erau inferiori din punct de vedere numeric, secuii au reuşit să înfrângă armata principelui şi s-au întors la Şumuleu purtând în mâini steaguri împodobite cu crengi de mesteacăn, pentru a-i mulţumi Sfintei Fecioare pentru minunea făcută.
În memoria acestui eveniment, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, credincioşii catolicii, dar şi de alte confesiuni vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni şi poartă în mâini steaguri religioase şi crengi verzi, la fel ca strămoşii lor, în urmă cu peste patru secole.
AGERPRES/ (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Andreea Rotaru)