Prima agenţie de presă românească a fost înfiinţată în la 27 martie 1889, la iniţiativa ministrului de Externe de atunci, PP Carp.De-a lingul vremii ea s-a numit Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română „Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES.
După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consfințit crearea AGERPRES, iar după Revoluția din decembrie 1989 AGERPRES devenea Agenția Națională de Presă ROMPRES și rămânea sub autoritatea statului.
Rebrandingul AGERPRES
La 17 septembrie 2013, a avut loc rebrandingul AGERPRES, eveniment care a introdus atât schimbarea identității vizuale, cât și un nou format ce presupune dezvoltarea zonei multimedia, orientarea către mediul on-line, precum și conceptualizarea a ceea ce numim ”jurnalist complet”. Tot în 2013, la sfârșitul anului, AGERPRES a organizat, pentru prima dată în România, conferința Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE), aflată la cea de a 22-a ediție. Totodată, Agenția Națională de Presă AGERPRES a preluat din 9 decembrie 2013, pentru un an, președinția Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE).
Alexandru Giboi,secretar general al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani și Sud-Estul Europei
La 14 noiembrie 2014, directorul general al AGERPRES Alexandru Giboi a fost ales în funcția de secretar general al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani și Sud-Estul Europei (ABNA-SE), iar la 25 noiembrie 2014, a fost ales membru al board-ului BSANNA — Asociația Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre.
Lansarea fluxului public
La 8 decembrie 2015, a fost lansat fluxul public ce se adresează tuturor publicațiilor care doresc să acceseze în mod gratuit cele mai importante știri ale momentului din domeniile: politică, economie, justiție, social, sci&tech, sănătate, externe, cultură, mediu, sport, lifestyle, documentare.
Arhivă foto
În 2016, la 16 martie, arhiva fotografică a AGERPRES a fost evidențiată în cadrul unui eveniment special, la Palatul Parlamentului, la care au participat personalități ale lumii politice, culturale și sportive din România și străinătate. AGERPRES deține o arhivă vastă de fotografii, ce cuprinde peste 10 milioane de imagini realizate din 1927 până în prezent. Sute de mii de filme și aproximativ 5.000 de plăci fotografice sunt cuprinse în arhivă, fiecare film având între 20 și 40 de fotograme, placa fiind singulară.
„Protecția jurnaliștilor și libertatea presei”
În 17 martie 2016, AGERPRES a organizat conferința „Protecția jurnaliștilor și libertatea presei”, pentru a identifica soluții destinate îmbunătățirii desfășurării activităților din mass-media. Printre invitați s-au numărat John J. Daniszewski — vicepreședinte al Associated Press, Clive Marshall — CEO al Press Association, Erik Nylen — secretar general al EANA, Ricardo Gutiérrez — secretar general al Federației Europene a Jurnaliștilor.
Fluxul de știri în limba maghiară
La 5 octombrie 2016, Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat fluxul de știri în limba maghiară, care se adresează publicațiilor în limba maghiară din România și de peste hotare, instituțiilor publice, precum și vorbitorilor nativi de limbă maghiară din întreaga lume, care doresc să fie la curent cu cele mai importante știri ale zilei din domeniile politică, economie, justiție, social, sci&tech, sănătate, externe, cultură, mediu, sport, lifestyle.
Primul Facebook Messenger NewsBot din România
Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat în premieră, la 30 noiembrie, la sediul ONU, în New York, primul Facebook Messenger NewsBot din România, AGERPRES NewsBot, precum și documentarul video „Tărâmul dintre ape” despre Delta Dunării, prezentat în premieră. La eveniment a fost prezentată și o parte din arhiva fotografică AGERPRES. AGERPRES NewsBot îi ajută pe utilizatorii de Facebook să identifice cele mai importante știri în limba engleză ale agenției.
„Descoperă România cu Peter Hurley”
În zilele de 12 și 13 decembrie, 2016, la Cinema Muzeul Țăranului a fost proiectat documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”, realizat de redacția Video a AGERPRES. Irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală, descoperind, astfel, pas cu pas, ce înseamnă România reală. Documentarul „România cu Peter Hurley” a fost prezentat în cadrul primei ediții a Festivalului de Film Românesc în China, desfășurat la Beijing, Shanghai și Xi’an, în perioada 14 — 24 noiembrie, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR).
Sursa Agerpres
EM