Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a declarat, joi, că va relua demersurile pentru aprobarea steagului oraşului, anulat de Curtea Supremă de Justiţie, anunţând, în acest context, că săptămâna viitoare va demara o strângere de semnături în rândul comunităţii locale, cu scopul de a demonstra susţinerea cetăţenilor pentru acest simbol.
Primarul municipiului, Antal Arpad a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urmă cu câteva luni, Instanţa Supremă a anulat hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat steagul oficial al municipiului Sfântu Gheorghe, pe considerentul că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară. Acesta a menţionat că sentinţa este „subiectivă” şi „inacceptabilă”, motiv pentru care autorităţile locale vor relua demersurile pentru aprobarea drapelului.
„Eu am aşteptat motivarea sentinţei pentru că am crezut că judecătorii de la Înalta Curte au găsit vreo greşeală procedurală, dar nu au găsit nici măcar o problemă procedurală. Judecătorul a susţinut că steagul este nelegal exclusiv în virtutea unor aprecieri subiective. Nu este treaba judecătorului să aprecieze, neavând competenţa de a analiza tehnic simbolurile heraldice. Deci, noi suntem în situaţia în care un judecător a spus că acest steag nu este reprezentativ. Ce putem noi să facem în situaţia asta? Una dintre variante ar fi să acceptăm situaţia asta, că vine un judecător dintr-un alt oraş, care n-a fost niciodată, nu cunoaşte şi îi permitem să aibă această competenţă, de a analiza tehnic nişte simboluri heraldice. Şi o altă variantă, pentru că nu putem să acceptăm acest lucru, este să ne întoarcem la popor, aşa cum a spus un important om politic din România, şi să întrebăm oamenii din Sfântu Gheorghe dacă consideră că este sau nu reprezentativ pentru ei acest steag. Şi de aceea, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, începând de luni, va strânge semnături de la locuitorii oraşului, după care vom retrimite la Guvern hotărârea Consiliului Local, care este în vigoare, şi vom solicita să reaprobe steagul oraşului, arătând suportul populaţiei pentru acestea. Deci, noi vom strânge semnături, vom relua procedura şi sunt convins că vom avea un steag de care să fim mândri cu toţii în acest oraş”, a declarat primarul Antal Arpad.
Acesta a menţionat că începând de luni vor fi amplasate mai multe standuri pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, unde se vor strânge semnături timp de două săptămâni, după care va fi creată o platformă online pentru susţinerea cauzei. De asemenea, vor fi strânse semnături şi în sistem door-to-door, campania urmând să se încheie în jurul datei de 10 noiembrie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat în luna februarie hotărârea Guvernului care permitea municipiului Sfântu Gheorghe să arboreze steagul propriu, în urma unei acţiuni în instanţă formulată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
„În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş se pronunţa ferm împotriva acestui steag şi contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului. Am precizat încă de atunci că steagul are caracter pur etnic maghiar şi am solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească. Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor, a respins definitiv şi irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar. Instanţele au decis, dând dreptate demersului nostru, că românii din Sfântu Gheorghe nu erau reprezentaţi pe acel steag, fiind necesară includerea noastră în orice formă viitoare a unui steag al municipiului”, a declarat, la acea vreme, preşedintele Forumului, Dragoş Burghelia. AGERPRES