Primăria Municipiului Târgu Mureș are de plătit aproape 4 milioane de euro către E On, în contul datoriei fostei companii de termoficare a orașului, Energomur, pe care a garantat-o. Energomur a falimentat în 2010, iar compania de gaz a acționat în instanță pentru recuperarea unei datorii în valoare de circa 18,7 milioane de lei. Reprezentantul E On Energie România, Mihai Predulescu, a precizat, pentru Punctul și Radio Son, că procesul a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat câștig de cauză E On, iar în prezent se poartă cu reprezentanții municipalității discuții pentru plata eșalonată a datoriei, care a fost stabilită la 18,34 milioane de lei, adică aproape 4 milioane de euro.
“Tribunalul Specializat Mureș, unde am câștigat în primă instanță, a calculat anul trecut că datoria este de 18,34 milioane de lei, reprezentând gaze naturale, penalități de întârziere și cheltuieli de judecată. Reprezentanții Primăriei Târgu Mureș au făcut recurs la Curtea de Apel și în final la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în 20 martie anul curent a respins recursul primăriei, decizia Tribunalului Specializat Mureș rămânând definitivă și irevocabilă, prin epuizarea tuturor căilor de atac. La acest moment, pot să vă spun că am avut discuții cu Primăria în legătură cu eșalonarea acestei sume, în mai multe rate”, a precizat Predulescu.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al municipalității, Cosmin Blaga, a arătat că în urma discuțiilor s-a ajuns la o înțelegere, privind plata eșalonată a datoriei.
“Datoria se va plăti eșalonat. Ne-am înțeles să plătim în 3 rate. S-a prevăzut în bugetul votat astăzi (miercuri, n.r.) plata către E On a 5 milioane de lei. Deci această sumă este prevăzută în bugetul pe 2019, dar trebuie luat în calcul că urmează și rectificări bugetare”, a declarat Blaga.
Potrivit unei informări remise în 19 octombrie 2011 de reprezentanţii E On, când au anunțat că au dat în judecată Primăria, societatea Energomur înregistra la acea dată o datorie în valoare de aproximativ 22 de milioane de lei faţă de companie, reprezentând contravaloarea gazelor naturale livrate acestei societăţi şi penalităţi pentru întârzieri la plata facturilor de gaze naturale din anii trecuţi. Din această datorie, suma de aproximativ 18,7 milioane de lei a fost garantată la plată de Primăria Târgu Mureş în baza Hotărârii Consiliului Local 286 din 6 august 2010 şi urmează să fie recuperată de la municipalitate, după falimentul societăţii de termoficare a oraşului, Energomur, şi intrarea sa în insolvenţă, se arată în informare.
“E On Energie România a dovedit bună credinţă continuând furnizarea gazelor naturale către societatea Energomur în baza garanţiei financiare asumate de către Primăria Municipiului Târgu Mureş. Între timp, Instituţia Prefectului Judeţului Mureş a formulat în contencios administrativ o acţiune de anulare a Hotărârii Consiliului Local Târgu Mureş 286 din 6 august 2010 prin care Consiliul Local municipal a aprobat încheierea Convenţiei de plată şi garantare între Primăria Municipiul Târgu Mureş, Energomur şi E On Energie România, dosar soluţionat de către Tribunalul Mureş în sensul respingerii acestei acţiuni. Întrucât Primăria municipiului Târgu Mureş nu a achitat către societatea noastră suma de 18,7 milioane de lei, conform Convenţiei de plată şi garantare, E On Energie România s-a văzut nevoită să apeleze la instanţa de judecată pentru a determina Primăria să-şi respecte obligaţiile asumate, în prezent aceast dosar fiind pe rolul instanţei”, mai preciza sursa citată.