Miercuri, 16 octombrie, s-a desfăşurat a 24-a ediţie a Conferinţelor Liceului „Lucian Blaga”. La această ediţie a participat Jos Heijmans primarul orașului Weert – Olanda, aflându-se la prima lui vizită în România și Theo Werkhoven. Moderatorul evenimentului au fost profesoara Cristina Drescan și doi liceeni, Mara Borșa și Cosmin Morar.
În urmă cu 10 ani, în 2009, un grup de 4 profesori de la Liceul Tehnologic ”Lucian Blaga”, s-au deplasat la Weert, Olanda, la invitația lui Theo Werkhoven, în vederea vizitării și stabilirii de contacte cu unele licee. Theo Werkhoven fiind un bun prieten al Reghinului, care vine de ani de zile cu ajutoare la școli, spitale, instituții.
”În urma vizitei s-a născut un parteneriat și o prietenie de excepție, și astfel în 2012 ne-am deplasat cu 10 elevi la Weert. Nu vă puteți imagina impactul pe care l-a avut această experiență. Ambele părți au învățat că nu tot ceea ce scrie în presă și cărți este adevărat: s-au surpat bariere culturale și lingvistice și s-au înnodat prietenii. În anii care au urmat am încercat să accesăm bani europeni, dar n-am reușit. Cu ajutorul Primăriei și Consiliului Local am reluat schimbul de experiență în 2017. Este o poveste de succes și o lecție de viață pentru toți participanții. Toate aceste lucruri n-au rămas fără ecou. Pe de o parte sunt elevi din schimbul de experiență care au ales să studieze la universități olandeze, și pe de altă parte am avut privilegiul să-l primim azi la școală pe primarul orașului Weert. Sperăm că acest schimb se va materializa și prin înfrățirea celor 2 orașe partenere” a afirmat prof. Cristina Drescan.
Conferințele Lucian Blaga sunt de mare interes pentru elevii şi profesorii liceului. În decursul anilor au avut invitați din foarte multe domenii și au abordat teme diferite. Tinerii sunt inteligenţi, curajoşi, creativi şi cu personalităţi puternice, deschiși spre învățare. Atunci când cadrul și modalitatea în care se întâmplă acest proces de învățare este pe placul lor, lucrurile chiar funcționează bine, drept dovadă este și această întâlnire.
Invitații au răspuns la întrebări, au vorbit despre meseria lor, despre domeniile de care sunt interesați sau chiar pasionați, despre proiecte de viitor și au răspuns până și la întrebări mai personale, despre familiile lor. Au sfătuit tinerii să fie deschiși, toleranți, să nu judece după criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri sau orientare sexuală.
”Nu caut diferențe, nu asta e scopul vizitei mele. Caut similitudini, iar aceștia sunt elevii și profesorii. Elevii sunt entuziaști și spontani, iar asta e important pentru România. Ei sunt viitorul. Am vorbit din experiența mea, ca primar, ca om. De exemplu problema refugiaților știu că voi o priviți altfel. În Weert avem un refugiu pentru 1000 de oameni, funcționează de 4 ani. La început populația se întreba ce se va întâmpla cu ei, dar lucrurile s-au așezat. Avem o populație destul de îmbătrânită, firmele au nevoie de forță de muncă tânără. Mare parte din refugiați sunt tineri, doresc să își construiască o casă, un viitor și atunci e o oportunitate pentru Olanda” a declarat Jos Heijmans primarul orașului Weert – Olanda.
Opinia elevilor
”Mi se par foarte importante aceste întâlniri. Atât noi, cât și cei care vin din Olanda au parte de o dezvoltare personală. Am constatat cu toții că indiferent de limba pe care o vorbim suntem la fel, putem să ne ajutăm, să învățăm și să ne distrăm împreună. Ceea ce am observat când am fost la ei e faptul că elevii de acolo sunt mult mai relaxați, pe lângă condițiile excepționale pe care le au în școli au multă libertate. Însă nimeni nu abuzează de asta, sunt chibzuiți”– elev, Cristina Man.
”Mi-a plăcut că au înțeles cum este la noi cu adevărat, cum e în România, ce fel de oameni suntem, că nu suntem toți răi. Că avem și noi condiții acceptabile și nu e chiar așa cum credeau ei. În ceea ce privește școala mi-a plăcut că ei au oportunitatea să se axeze pe ceea ce le place. Acolo, dacă ești bun la matematică asta faci, o aprofundezi, restul materiilor sunt mai puțin importante. Ne-ar fi mai ușor dacă s-ar întâmpla la fel și la noi, deși la terminarea școlii poate noi avem o cultură generală mai vastă”-elev, Diana Mânicaru.
Conferinţele Liceului „Lucian Blaga”, un program educaţional iniţiat de profesoara Cristina Drescan în 2015, căruia i s-au alăturat profesoarele Andreea Dumitrache, respectiv Kosztan Katinka, are drept motto cuvintele lui Nicolae Iorga: „Poţi învăţa în patru feluri: pentru şcoală, pentru viaţă, pentru tine şi pentru orişicine”.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.