Într-un cadru solemn a fost semnat ieri, 24 aprilie 2014, în prezenţa ministrului delegat pentru Învăţământul Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, un contract de parteneriat între Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş (UMF) şi Universitatea “Petru Maior” din Tîrgu Mureş.
La semnarea contractului ce a avut loc în Sala Oglinzilor de la Palatul Culturii, au fost prezenţi alături de ministrul delegat, reprezentantul legal al UMF, rector, prof.univ.dr Leonard Azamfirei, reprezentantul legal al UPM, rector, prof.univ.dr. Călin Enăchescu, (încă) prefectul dr. Corneliu Grosu, primarul dr. Dorin Florea, preşedintele Senatului UMF, dr.Constantin Copotoiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre.
Scopul semnării acestui contract este asigurarea utilizării eficiente a resurselor materiale, financiare şi umane ale instituţiilor partenere, promovarea unor programe academice comune, oferirea posibilităţii studenţilor de a urma cursuri/specializări, pe baza acumulării şi transferului de credite, în cadrul consorţiului universitar, facilitarea mobilităţii cadrelor didactice în interiorul consorţiului universitar.
În contract se stipulează că ambele partenere îşi păstrează identitatea şi întreaga autonomie în gestionarea resurselor de care dispun şi politica de dezvoltare, investiţiile se vor realiza în comun, pe baza unui regulament ce va fi elaborat în termen de 3 luni de la înfiinţare.
Ministrul delegat în luarea sa de cuvânt a subliniat importanţa autonomiei universitare, precizând că ţine foarte mult la ea, într-un cadru legal, şi că nu se poate vorbi de autonomie universitară fără să vorbim de responsabilitatea care revine senatelor universităţilor, consiliilor de administraţie, rectorilor şi persoanelor care ocupă funcţii universitare.
Conducerea consorţiului universitar va fi asigurată de un Consiliu de Administraţie ce are un preşedinte şi un vicepreşedinte aleşi prin vot secret, doi rectori, doi prorectori, doi preşedinţi de Senat, câte un director general administrativ de la fiecare universitate parteneră.
“Se creează astfel cadrul legal ca, în temeiul Legii nr. 287/2004 privind consorţiile universitare să se constituie consorţiul universitar, persoană juridică de utilitate publică. Păstrând intacte identitatea şi autonomia celor două universităţi, consorţiul îşi propune măsuri de utilizarea în comun a infrastructurilor existente, proiecte de colaborare interuniversitară, de cercetare şi dezvoltare academică, mobilităţi ale cadrelor didactice şi investiţii în interesul ambelor instituţii”, a declarat în exclusivitate pentru săptămânalul “Punctul”, rectorul UMF, dr. Leonard Azamfirei.
Încheiat pe perioadă nedeterminată consorţiul se va finanţa din fonduri proprii şi din venituri bugetare special atrase de la Ministerul Educaţiei Naţionale. (E.M.)