De peste 20 de ani…
Când eram copil, mergeam în vacanțe la bunici, la Ogra (jud. Mureș). Acolo, lângă gardul bunicilor, era un stâlp de electricitate, de lemn. Pe stâlp era construit, de când mă știu, un cuib de berze. Berzele reveneau anual.
La un moment dat, cei de la Electrica au schimbat stâlpii înlocuindu-i cu alții de beton, cei care există și azi în comună. Era undeva pe la sfârșitul anilor ’90. Atunci am văzut prima dată un cuib de barză din metal. Angajații Electrica au pus în locul vechiului cuib un coș de metal. Îmi amintesc că mă întrebam, copil fiind, cum vor sta berzele pe metalul acela? Nu va fi tare? Nu se vor sparge ouăle după ce le vor depune? Dar, berzele au venit și au umplut coșul de metal cu crengi, paie etc., făcându-și un cuib în toată regula.
Atunci nu știam, dar coșul acela din metal, amplasat pentru berze, era de fapt parte a unui proiect inițiat de Grupul Milvus din Tîrgu Mureș, ONG specializat în protecția păsărilor și a naturii. Cei de la Milvus au fost primii din România care au adus ideea amplasării acestor coșuri metalice pentru protecția berzelor, dat fiind faptul că astfel, cuiburile de barză sunt construite la o distanță sigură față de conductorii de electricitate.
Iată, că și astăzi, după mai bine de 20 de ani de la debut, proiectul Grupului Milvus dă roade. Peste tot în județ vedem cuiburi de barză așezate în suporturi de metal. Și nu doar în județ, ideea a avut succes în toată țara.
Iar ideea protejării berzelor și asigurării condițiilor prielnice de trai pentru aceste viețuitoare periclitate este înțeleasă și de locuitorii satelor în care berzele cuibăresc. În urmă cu câteva zile, Grupul Milvus a fost sesizat de un cetățean din Sânpaul în legătură cu faptul că un cuib de barză a fost îndepărtat de pe un stâlp de electricitate de cei de la Electrica Mureș.
Mai multe detalii puteți citi în rândurile următoare…
O nouă modalitate de cuibărit
Deși pare în prezent ciudat, inițial berzele cuibăreau în copaci. Încet-încet, începând din secolele XIII-XIV, berzele din zona românească au început să cuibărească și pe clădiri. Apoi, în secolul XX, din motive încă neelucidate complet, berzele au început să-și construiască cuiburi pe stâlpii de electricitate. „Primele cuiburi construite pe stâlpi au apărut în anul 1928 în Germania. În România, primele cuiburi amplasate pe stâlpi au fost semnalate în anul 1971”, se arată în Ghidul pentru confecționarea și montarea suporturilor pentru cuiburi de berze, elaborat de Asociația pentru protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”.
În prezent, 95% dintre cuiburile de barză sunt pe stâlpi (în România trăiesc 5.500 perechi de barză, iar în Transilvania trăiesc 2.700 de perechi). Însă această modalitate de cuibărit pune probleme pentru societățile de electricitate și poate fi periculoasă și pentru berze. Dacă cuibul e amplasat direct pe stâlp, berzele pot scurtcircuita rețeaua electrică. Excrementele acide ale berzelor pot duce la corodarea conductorilor electrici. În plus, cuibul poate îngreuna reparațiile la rețeaua electrică. Mai mult, numeroase berze s-au electrocutat în cazurile în care cuiburile erau construite direct pe stâlpi și pe conductorii electrici.
Soluția adusă în România de către Grupul Milvus…
… este amplasarea pe stâlpi a unor suporți din metal, evitându-se astfel contactul direct dintre conductorul electric, cuib și barză. Cuibul este ridicat la un metru peste conductorii electrici, iar astfel este redus și riscul ca berzele să se încurce în conductori în momentul aterizării.
În România, primele suporturi au fost montate în 1996, în județele Mureș și Satu Mare, la inițiativa Grupului Milvus. Desigur, suporturile au fost montate de către furnizorii de energie electrică (doar ei au voie să urce pe stâlpi), dar schițele tehnice ale suportului au fost realizate de Milvus.
„Din 1996 am iniţiat cuiburile de metal, iar prin 2.000 am făcut o conferinţă la care am invitat reprezentanţi din toate judeţele ca să ştie despre existenţa acestora pentru că în perioada 1996 – 2000 coşurile s-au montat doar în judeţul Mureş şi Satu Mare. Noi am făcut nişte ghiduri care conţin schiţe tehnice şi descriu cum se fac astfel de suporturi, explică de ce sunt bune. Noi veneam cu ideea şi cu sfaturile, iar Electrica le monta. În 2000 am scos primul ghid, referitor la coşurile care se montează pe stâlpii de electricitate. Apoi, am mai făcut un ghid pentru suporturi care se montează pe acoperişuri.
Atunci încă la Electrica aveau atelier, aveau oameni care lucrau la reparaţii şi construiau ei cuiburile din metal. De când s-au privatizat nu mai au atelier, iar dacă nu sunt cuprinse în buget lucrări de confecţionare cuiburi, nu au cum să le facă”, a spus pentru Punctul preşedintele grupului Milvus, Tamás Papp.
Cuib de barză, la pământ…
Barza este o specie protejată prin lege. Şi, se pare, este şi o specie iubită de localnicii din satele unde acestea cuibăresc. De curând, cei de la Electrica au dat jos un cuib de barză de pe un stâlp de electricitate din comuna Sânpaul, neînlocuindu-l.
Imediat, localnicii au reacţionat şi au contactat Grupul Milvus din Tîrgu Mureş, specializat în protecţia păsărilor. Soluţii există pentru remedierea unor astfel de probleme, mai ales că Milvus a propus, așa cum am amintit înainte, în urmă cu mulţi ani, în premieră în România, realizarea cuiburilor de metal care să fie amplasate pe stâlpi pentru ca berzele să poată cuibări în siguranţă.
Sesizarea
După cum am menţionat, acum câteva zile, în urma unor lucrări la reţeaua electrică din Sânpaul, un cuib de barză a fost dat jos. Cei de la Milvus au contactat Electrica, dar au primit răspunsul că nu există bani pentru confecţionarea unui cuib de metal care să înlocuiască vechiul cuib. Totuşi, vestea bună este că este pentru prima dată când Electrica Mureş dă jos un cuib de pe stâlp, fără să-l înlocuiască cu coşuri speciale… Probabil este doar o excepţie. Trebuie menționat și meritul celor de la Electrica care, în trecut, au fost cei care au montat coșurile pe stâlp (doar ei au autorizația pentru a efectua lucrări pe stâlp).
,,Noi am fost contactaţi de un cetăţean din localitatea Sânpaul care a fost deranjat de faptul că s-a dat jos cuibul. Imediat s-au strâns şi semnături din partea localnicilor. Până acum nu am observat din partea Electrica Mureş să se facă astfel de lucrări pentru că ei când dau jos un cuib pun în loc un suport special. Am contactat Electrica şi au confirmat că au dat jos cuibul pentru că era o problemă cu reţeaua. S-a prins cuibul în cabluri… Şi s-au plâns că Electrica nu are buget şi de aceea nu au pus un suport în loc de cuib”, a precizat Tamás Papp, preşedintele Milvus.
Soluţia
Se pare că până la urmă soluţia trebuie să vină de la Milvus, nu de la Electrica: „Electrica a spus că dacă le dăm cuib, ei îl vor monta. Noi avem două de rezervă pentru cazuri în care berzele nu reuşesc să-şi facă cuib”, a menţionat Tamás Papp.
Nu este prima dată când Grupul Milvus intervine pe lângă o companie furnizoare de electricitate spre binele berzelor. Milvus a semnalat cazuri în care cuiburi de berze au fost date jos de pe stâlpii de curent şi la Braşov, Cluj, Bihor, precum şi în alte judeţe. Iar de obicei, situaţia s-a rezolvat.
„Electrica Mureş e prima dată când face astfel de lucruri. Eu le-am mai spus că există şi suporturi montate care nu au fost ocupate niciodată. Sunt nişte coşuri goale care, chiar dacă nu au bani să facă altele, pot să le scoată şi să le pună unde este necesar”, a menţionat Tamás Papp.
Urgenţă – berzele revin
Berzele revin în judeţul Mureş la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie. De aceea, repararea unor astfel de întâmplări legate de distrugerea cuiburilor de barză este urgentă.
De fapt, în Dumbrăvioara din judeţul Mureş, localitate numită şi „satul berzelor”, au început să sosească păsările care dau pe internet o mare notorietate aşezării.
Berzele au parcurs mai bine de 10 mii de kilometri până să ajungă acasă, acestea venind din Africa, iar unele dintre perechi au început deja să-şi aranjeze cuiburile. Aici, asociaţia Milvus a montat, în urmă cu câţiva ani, camere web, iar viaţa de cuplu a berzelor poate fi urmărită on-line.
Grupul Milvus este o organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării și consultanței cu scopul de a schimba România într-un loc mai bun pentru păsări, natură și oameni.
Milvus e singura organizație din România care se ocupă cu îngrijirea și reintroducerea păsărilor rănite în natură.
Titi Dălălău