Adrian Bonțiu este reghineanul care participă de ani de zile la concursurile ”No Finish Line” din Atena, Monaco sau Paris. La sfârșitul săptămânii trecute a încheiat concursul caritabil din Paris, unde a alergat 325 de kilometri și s-a clasat pe locul 17 din 31.
”În România încă nu a intrat așa mult fenomenul ăsta. Dar sunt țări cu tradiție în ramura asta sportivă, cum ar fi SUA , Franța, Italia , Grecia, Australia, Africa de Sud. Și în Ungaria există o cursă de 6 zile, una dintre cele mai bine organizate, după cum spuneau alți sportivi din Italia și Franța care au fost acolo. E frumos, dincolo de rezultatele sportive întâlnești oameni extraordinari de peste tot din lume și ajungi, participând la cursă, să-i cunoști pe majoritatea. Oricum, noi ținem legătura și vorbim constant. Sper ca anul viitor să reușesc să bifez toate edițiile No Finish Line (Atena, Nisa, Paris, Oslo și Monaco)” spune Adrian.
Toate aceste concursuri la care participă Adrian au un scop caritabil.
”Fondurile de la Monaco s-au dus către construirea unui centru sportiv, pentru 300 de copii defavorizați din Maroc. Anual, se strâng la Monaco în jur de 400.000 € . Cu banii din 2018 s-a reușit finalizarea centrului sportiv. A fost cea mai frumoasă cursă la care am participat, unde timp de 8 zile a fost o sărbătoare continuă. Au fost ultra-atleți de top din Franța și Italia, s-a alergat cu sufletul pentru strângerea de fonduri, nici nu am simțit oboseala prea mare. Acolo am trăit cel mai frumos moment, când am obținut locul 2 la categorie și s-a anunțat numele țării – România”.
În acest an, Adrian va alerga la cel mai important concurs din carieră – Ultramaratonul de 5.000 Km de la Atena. Concursul se va desfășura pe parcursul a două luni. Startul se va da în 12 octombrie iar finalul este preconizat a fi în 11 decembrie. Alergătorii vor alerga pe o buclă plată de 1 km. În acest an se va organiza prima ediție a acestui concurs la Atena. Adrian estimează că vor participa aproximativ 10 sportivi din toată lumea, având în vedere că la cursa similară de la New York (Self-Transcendence 3100 miles) participă de regulă 15 sportivi în fiecare an și reușesc să termine cursa doar 3-4 dintre ei.
”Acceptarea participării în cursă e la latitudinea organizatorilor, în urma studierii cv-ului sportiv, unde importante sunt cursele multiday. Pe mine m-a ajutat participarea la Icarus Florida Ultrafest (144 ore, Fort Lauderdale – SUA), cursa de 10 zile de la Atena și cursa din acest an de 16 zile tot de la Atena. Practic am trecut prin toate etapele pentru a ajunge aici. Voi încerca să alerg constant. Să termin cursa în timpul limită e nevoie de parcurgerea a două distanțe de maraton, adică 84 km, zilnic, timp de 60 de zile. Dar nu asta e problema, adevărata luptă va fi una psihică, în care trebuie să-ți creezi zona ta de confort să poți duce cursa la bun sfârșit. Nu va fi ușor să vezi aceleași lucruri de 5000 de ori timp de 60 de zile, alergându-se pe o bucla de 1 km” subliniază sportivul.
Întrebat despre costurile participării la asemenea concursuri, Adrian a răspuns:
”Toate costurile de participare mi le suport eu . Nu am sponsori și nici nu aș accepta. Ca și sportiv amator, să pot să-mi susțin hobby-ul, nu mi se pare corect să primesc ceva. Sunt persoane cu probleme reale care au nevoie de beneficii materiale”.
GRAMA IMOLA