Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a anunţat, luni, în cadrul unei întâlniri între reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi cei ai întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţ, că prin programul naţional multianual de microindustrializare s-au semnat 5 contracte, în valoare de 1,7 milioane lei şi aproximativ 300 de proiecte sunt finanţate prin programul START-UP Nation, în valoare de 1,5 milioane de lei.
„Sunt plăcut surprins că la această dezbatere a venit un număr mare de întreprinzători şi va trebui să organizăm mai multe întâlniri de acest tip, inclusiv cu celelalte instituţii de gestionare a fondurilor, ADR Centru sau AFIR. Aceste întâlniri sunt benefice pentru că participanţii pot găsi răspunsuri la întrebările referitoare la modul de desfăşurare a programelor, dar şi pentru că aici se fac propuneri legate de metodologie şi îmbunătăţirea modului de derulare a acestora. În judeţul Mureş, prin Programul naţional multianual de microindustrializare s-au semnat 5 contracte, în valoare de 1,7 milioane lei şi aproximativ 300 de proiecte sunt finanţate prin programul START-UP Nation, în valoare de 1,5 milioane de lei”, a declarat prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.
Secretarul de stat din Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat, Gabriela Mihaela Voicilă, a arătat că în acest an va începe o nouă sesiune de depuneri de proiecte pe START-UP Nation şi că scopul întâlnirilor cu reprezentanţii firmelor care au accesat acest program şi cu IMM-urile este tocmai pentru a perfecţiona criteriile de accesare care vor fi incluse în START-UP Nation 2019.
„Când am ajuns în minister am început să constat că Guvernul României, nu numai acesta, ci Guvernele României, dau atenţie mediului privat, dar cred că nu găsesc întotdeauna căile cele mai bune de comunicare pe care să le valideze şi reprezentanţii mediului privat (…) Suntem cunoscuţi ca minister pentru că am iniţiat acest program finanţat de la Guvern, START-UP şi rezultatele au fost chiar foarte bune. Adică la momentul acesta putem să spunem că interesul pe care l-au acordat cei 33.000 de români în a se înscrie în acest program acum în ultima sesiune, 2018, înseamnă că am reuşit să sădim acea sămânţă în special de creativitate – pentru a înfiinţa o firmă trebuie să ai o idee, să creezi ceva – multor români. Sunt atât de multe guri rele care spun că ‘domnule, e un fiasco!’. Şi atunci mă văd obligată să precizez că acest program a fost prima dată finanţat şi derulat acum 50 de ani de Israel, acum 50 de ani. Adică Israelul a fost prima ţară care a înţeles că trebuie să se bazeze pe nu numai pe companii foarte mari, ci, în contrapondere să ajute dezvoltarea întreprinderilor mici. Iată că noi, românii, cred că am luat lecţii bune de la un popor care a ştiu să să dezvolte cu adevărat. În acest an va începe o nou sesiune pe START-UP. Ne-am gândit că este important mai departe nu numai să susţinem înfiinţarea acestor firme folosind programul START-UP, dar am considerat că este cazul să ajutăm mai departe dezvoltarea firmelor printr-un program de microindustrializare. Adică, beneficiind de cei 200.000 lei pe START-UP, dacă simţiţi că începe să crească firma să nu fiţi obligaţi să vă limitaţi şi atunci, mai ales pentru firmele care au ca activitate industria – alimentară, uşoară, prelucrarea lemnului etc. – studiind foarte bine site-ul nostru le puteţi descoperi pe toate, puteţi beneficia de 450.000 lei pentru a achiziţiona utilaje astfel încât ideile iniţiale pe care le-aţi avut printr-un IMM, care să pornească pe START-UP să le dezvoltaţi”, a arătat Gabriela Mihaela Voicilă.
Participanţii la dezbaterea de la Prefectura Mureş au adus în discuţie problemele cu care s-au confruntat în implementarea proiectelor şi au formulat o serie de propuneri referitoare la eficientizarea accesării fondurilor în sesiunea 2019-2020. AGERPRES