Anul 2013 a adus foarte multe schimbări atât la nivelul județului Mureș, cât și la nivel de municipiu. Fie că vorbim de politică, economic social etc., fie că vorbim de activitatea consiliului local sau județean, surprizele nu s-au lăsat așteptate, iar mureșenii au avut parte de detoate: dispute, greve sociale, manifestații în stradă, majorări de impozite, festivaluri mai mult sau mai puțin reușite, accidente soldate cu repercusiuni grave, ieșiri și intrări în politică etc. Cert este că anul 2014 a venit cu câtva vești deja știute: majorări de impozite, și cu câteva surprize: revenirea celui mai mare festival cultural la Tîrgu-Mureș sau vești care se vor a fi foarte bune. Investiții la Aeroport… Despre toate acestea și multe altele puteți citi în articolele din această ediție…
Politică
Începutul de an a adus schimbări în cadrul organizației municipale a UDMR. Astfel, în ianuarie 2013, după jumătate de an de tergiversări, conducerea UDMR Tîrgu-Mureș a fost decapitată: Benedek István a pierdut controlul asupra conducerii organizației municipale.
În martie a avut loc o mare manifestație a maghiarilor, în cadrul căreia peste 5.000 de persoane au scandat lozinci pro-autonomiste la Tîrgu-Mureș. Mai exact, peste 5.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi din Ungaria s-au adunat la Monumentul Secuilor Martiri din Tîrgu-Mureş, pentru a participa la mitingul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. Participarea unui număr atât de mare de persoane, în ciuda opoziției UDMR, a demonstrat din nou dezbinarea politică a maghiarilor din România. Printre participanţi s-au numărat liderul CNS, Iszák Balázs, europarlamentarul Tőkés László, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor, Mark Gafarot i Monjo din partea Partidului Unităţii şi Convergenţei din Catalonia, preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.
Pe lângă liderii politici, la mitingul pentru autonomie de la Tîrgu-Mureş au participat şi numeroşi membri ai Organizaţiei 64 de Comitate şi ai Gărzii Naţionale Maghiare, din subordinea formaţiunii de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik.
Tot la nivel politic, în martie au avut loc alegeri locale în cadrul PSD. Astfel, PSD Luduş şi-a ales conducerea. Adunarea generală a organizaţiei locale a PSD şi după exercitarea votului pe buletine, preşedinte a fost ales Ovidiu Dancu. Apoi, la Reghin, Maria Precup a fost reconfirmată în funcţia de preşedinte PSD Reghin.
În luna aprilie, la un select restaurant din Luduş, s-a desfășurat adunarea generală de alegeri a organizaţiei locale a Partidului Naţional Liberal. Liberalii luduşeni au fost onoraţi de prezenţa preşedintelui PNL Mureş şi preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre; senatorul Akos Mora, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale Mureş, Sanda Huciu și Manuel Butiulcă. Cristian Moldovan a fost reales în fruntea PNL Luduș.
Economic
Luna februarie a adus o veste bună din punct de vedere economic pentru județul Mureș. Termocentrala de la Iernut pare să fi renăscut din propria cenușă, ca pasărea Phoenix, odată cu intrarea ei în proprietatea Romgaz (societate controlată de stat, prin Ministerul Economiei). Aceasta fiindcă Termocentrala avea datorii enorme, care au fost șterse cu condiția preluării de către Romgaz. Un aspect important este faptul că angajații de la Termocentrală își vor păstra locurile de muncă. Practic, în acest moment, Romgaz a devenit şi producător de energie electrică după modelul deja implementat anul trecut de Petrom.
În luna iunie, compania japoneză Marubeni Corporation și Electrocentrale București au anunțat că într-un an de zile vor demara construcțiile unei centrale electrice pe gaze cu pornire rapidă, în localitatea Fântânele din Județul Mureș. Pe lângă investiția de 150 de milioane de euro, ce urmează să fie făcută, construcția va aduce în județul Mureș sute de locuri de muncă, dar și aportul la echilibrarea sistemului energetic național. În vederea realizării proiectului, s-a semnat Memorandumul pentru realizarea Termocentralei la care au participat Constantin Niță, Ministru delegat pentru Energie, Hiroshi Tachigami, Președinte Marubeni Europower și Dan Ștefan Cetacli, Director General ELCEN.
Tot vara, în luna august, au fost anunțate o serie de scumpiri: la gaz și la electricitate. Situația este foarte gravă: până în 2017 preţul energiei electrice se va dubla pentru consumatorii casnici, iar până în 2018 preţul gazelor va creşte cu circa 12% anual.
Justiție
În luna ianuarie 2013, săptămânalul Punctul atrăgea atenția că la sfârşitul anului 2012, în luna decembrie, peste 30 de persoane, printre care primari şi consilieri locali, au fost trimise în judecată, în 13 dosare privind infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, totalul prejudiciilor fiind de aproape 2,6 milioane de euro, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dintre aceste dosare, unele se referă la fraudarea fondurilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, o practică întâlnită destul de des în ultimii ani.
Luna mai a adus o victorie în privința retrocedărilor de păduri. Moştenitorii familiilor nobiliare ungureşti Bánffy, Bethlen şi Kemény se judecă de ani întregi cu autorităţile române pentru retrocedarea a zeci de mii de hectare de pădure, adică aproximativ 80% din întreg fondul forestier al judeţului Mureş. Atât moştenitorii, cât şi autorităţile locale şi judeţene îşi susţin dreptul asupra pădurilor respective şi nimeni nu vrea să cedeze nici măcar o frunză. Pădurile sunt, de cele mai multe ori, revendicate de urmașii foștilor grofi maghiari chiar și în cazurile în care strămoșii lor au fost despăgubiți pentru faptul că le-au fost luate pădurile, unele dintre acestea fiind smulse permanent din proprietatea statului prin procese anevoioase și uneori dubioase. Victoria cea mai importantă a Prefecturii a fost obținută în luna mai 2013: ,,Prefectura Mureş a câştigat un proces privind retrocedarea a 25 de mii de hectare pădure”, a informat Cosmin Blaga. Astfel, potrivit unei decizii a Tribunalului Brăila, Prefectura Mureş a ieșit victorioasă în detrimentul Domeniului Silvic Gudeamesterhaza, care solicita o suprafaţă de peste 25 de mii de hectare de păduri de pe Valea Mureşului.
Apoi, în septembrie, DNA a trimis în judecată patru persoane din fosta conducere a A.B.A. Mureş. Încă de la începutul primăverii anului 2012, Săptămânalul Punctul informa că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se afla pe firul unor posibile infracţiuni în care sunt implicaţii directorii Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș. De ce? Deoarece existau indicii clare de ,,căpuşare” a A.B.A. Mureş prin firmele controlate de directori, dar şi acte de evaziune fiscală prin firme fantomă şi facturi fictive… După mai bine de un an (în 13 septembrie 2013), DNA a publicat pe site-ul propriu un comunicat care prezintă trimiterea în judecată a patru persoane din fosta conducere a A.B.A. Mureş.
Diverse
Luna ianuarie 2013 a adus vești bune pentru Aeroportul Transilvania. Ryanair, singura companie aeriană ultra-low cost din Europa, a anunţat că va lansa din aprilie 2013 două rute noi: de la Aeroportul Internațional ,,Transilvania” Tîrgu-Mureș la Bruxelles și Pisa, cu o frecvenţă de patru zboruri pe săptămână, care vor transporta anual peste 30.000 de pasageri.
Luna ianuarie a venit și cu vestea că Festivalul Peninsula se va muta la Cluj, după ce timp de 10 ani s-a desfășurat la Tîrgu-Mureș. Acest lucru s-a și întâmplat. Dar, în decembrie CJ Mureș a anunțat reîntoarcerea Festivalului, în 2014, la Tîrgu-Mureș.
În luna februarie, ziarul Punctul prezenta situația creată de construire a fabricii de clei de la Reghin. Astfel, ceea ce părea a fi o veste bună pentru că prevedea mai mulți bani veniți în munici¬piu și noi locuri de muncă, s-a transformat într-o adevă¬rată isterie. Sute de Reghi¬neni au protestat on-line sau în stradă cu privire la intenția celor de la S.C. KASTAMONU RO¬MANIA S.A. de a construi o fabrică de clei pe strada Ierbuș, nr. 37. Reghinenii sunt speriați că fabrica va deveni ,,o adevărată bombă ecologică care va cuprin¬de în scurt timp pădurea Mociar, Valea Gurghiului, Lăpușna…”.
Primăvara anului trecut aducea o veste bună pentru Universitatea de Medicină și Farmacie. Hotărârea de Guvern (din martie 2012) potrivit căreia la Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș se vor înființa liniile maghiare de studiu, la universitate urmând să se înființeze o nouă facultate cu programe în limbile română, maghiară şi engleză a primit o nouă palmă. Ho¬tărârea de Guvern din martie 2012 a fost anulată de Curtea de Apel Tîrgu-Mureș.
O altă veste bună din domeniul medical a venit în iunie 2013: Guvernul a decis reînființarea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant de la Tîrgu-Mureș (IUBCvT), cunoscut și sub denumirea de Institutul Inimii, care a fost desființat în 2011.
Sfârșitul anului trecut aducea restructurări pentru Poșta Mureș: „Începând cu întâi octombrie 2013, la nivelul municipiului Tîrgu-Mureş s-au desfiinţat două Oficii poştale şi un Ghişeu Exterior Urban, iar trei Oficii poştale s-au transformat în Ghişee Urbane. Astfel, în acest moment, reţeaua de subunităţi poştale din municipiul Tîrgu-Mureş se compune din trei Oficii poştale şi trei Ghişee Urbane. De menţionat că, un Ghişeu Exterior Urban prestează aceeaşi gamă de operaţiuni ca şi un oficiu poştal, beneficiarii neavând de suferit, în acest sens. În mediul rural, modificările sunt de natura transformării Ghişeelor Exterioare Rurale în agenţii şi a agenţiilor în distanţe locale. Şi în acest caz, serviciul poştal este asigurat, atât în ceea ce priveşte distribuirea şi plata drepturilor sociale, cât şi prezentarea şi plata facturilor”, a spus Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Poștei Mureș.
Vasile Dancea