Vestea că, Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României vine în judeţul Mureş, a pus pe jar toată suflarea comunei Sânpaul. Vineri, de dimineaţă s-au strâns elevi şi dascăli din trei sate ale comunei, în frumoasa sală de sport din localitatea Valea Izvoarelor, locul de întâlnire cu înaltul oaspete al comunei.
Îmbrăcaţi şi ferchezuiţi pentru un asemenea eveniment de seamă, copiii din Ogra, Sânpaul şi Valea Izvoarelor, 350 la număr, aşteaptau cu mare interes să-l vadă de aproape pe „domnul” care a venit cu alţi domni şi doamne de la oraş, ca să le aducă în dar rechizite şcolare şi nişte cărţi frumos colorate, scrise special pentru ei!
Bună dimineaţa cu zâmbetul pe buze
Pe un podium acoperit cu covoare persane, la o masă lungă s-au aşezat domnii de la oraş, în mijloc avându-l pe Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României. Copiii au ascultat în linişte alocuţiunile rostite cu emoţie de cei din prezidiu, după care i-a venit rândul Principelui Nicolae să li se adreseze câteva cuvinte. Cu zâmbetul pe buze, Principele Nicolae a făcut o glumă, după ce i-a întrebat pe copii dacă au citit cartea Alice în Ţara Minunilor. La răspunsul afirmativ al copiilor, i-a întrebat: „atunci să duc cartea înapoi?” Emoţionaţi copiii au răspuns în cor un „da” prelungit, rectificându-şi apoi răspunsul spre deliciul tuturor. După ce s-a mai destins astfel atmosfera, copiii s-au aliniat la standul de cărţi şi s-au prezentat rând pe rând în faţa Alteţei Sale Regale pentru un autograf.
– Bună dimineaţa!-li s-a adresat Principele zâmbind.
– Bună dimineaţa! au răspuns copiii surprinşi de amabilitatea şi zâmbetul prietenos cu care au fost salutaţi, unul după altul fără deosebire.
Cei mici care se află abia la început de drum în descifrarea tainelor alfabetului se uitau nedumeriţi la autograful din carte. Ce e scris acolo? Am întrebat o fetiţă cu ochi albaştri. „Nu înţeleg…” mi-a răspuns şi a fugit după colegii ei de clasă. Un băieţel tuciuriu, mărunţel, zicea că e din clasa a IV-a, dar nu reuşea să citească titlul cărţii scris cu litere de o şchioapă! Am încercat împreună. C…O…aici nu se vede, îmi spunea vădit nelămurit de ce îl întreb. Mare i-a fost mirarea când i-am explicat în câteva cuvinte cum stă treaba cu litere, sunete, silabe şi cum se pronunţă „petele negre” de pe foaia albă a cărţii. A răsuflat uşurat când a scăpat de mine!
În timp ce Alteţa Sa Regală semna carte după carte, urmându-şi deviza: „Suntem determinaţi să contribuim la schimbare, la viitorul nostru, promovând cititul încă din perioada copilăriei” şi nu uita să spună câte o vorbă fiecărui copil care a trecut prin faţa lui, zâmbind amabil…am stat de vorbă cu iniţiatorii campaniei de donaţie „Cărţile copilăriei în fiecare casă”.
Soluţie la problemele copiilor
Nu m-am putut abţine de a nu-i povesti preşedintelui Asociaţiei Curtea Veche, Iren Arsene despre copilul de clasa a IV-a care nu cunoştea literele. Nu era singurul probabil, pentru că după cum spunea preşedintele, tocmai din acest considerent a fost iniţiat proiectul. “Cărţile copilăriei” este un program naţional de lectură realizat drept soluţie la principalele probleme ale copiilor cu vârsta între 8 şi 14 ani din ţara noastră: analfabetismul şi dificultăţile de înţelegere a textelor. Scopul este de a dona cărţi elevilor din mediile defavorizate şi de a îi implica în cluburi de lectură adaptate vârstei lor.
„Acţiunea noastră de astăzi are loc pentru că ne propunem să ajungă o carte în fiecare casă. Este un program naţional de lectură, care pe lângă cărţile propuse de literatura universală încearcă să aducă fizic cartea, nu doar propunerea de carte, ca să ajungă şi acolo unde nu sunt librării, acolo unde părinţii nu au posibilitatea financiară de a păstra un bănuţ şi pentru o carte. Până acum, nu s-a vorbit în România de aşa ceva. Prin aceste cărţi propunem părinţilor, copiilor, o lectură uşoară şi dacă vor citi măcar 20 de minute pe zi, acest lucru va asigura dezvoltarea armonioasă a copilului. Astăzi donăm 2500 de cărţi şi sperăm să revenim şi cu altă ocazie în judeţ, dar şi să ajungem în tot mai multe judeţe din ţară”, a afirmat Irene Arsene, preşedintele Asociaţiei Curtea Veche.
Mii de copii au parte de prima lor carte
În cadrul campaniei de donaţie „Cărţile copilăriei în fiecare casă”, desfăşurată de Asociaţia Curtea Veche, sub coordonarea Principelui Nicolae al României, au fost donate deja 5.000 de cărţi din seria special concepută de Curtea Veche Publishing, în sate şi centre sociale din judeţele Călăraşi, Iaşi, Ilfov, Tulcea şi Bucureşti. Totodată, 230 de profesori şi voluntari au fost deja instruiţi în utilizarea unei metodologii originale pentru a atrage copiii spre lectură. Obiectivul asociaţiei este acela de a extinde programul de donaţii de carte şi înfiinţarea cluburilor de lectură “Cărţile copilăriei” la nivel naţional, cu sprijinul voluntarilor locali. Statisticile îngrijorătoare despre rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a interesului faţă de lectură în rândul celor mici, dificultatea de înţelegere a textelor şi lipsa programelor de lectură sunt doar câteva dintre aspectele pentru care Herlitz România, AZOMUREŞ şi Diverta au decis să se alăture proiectului iniţiat de Asociaţia Curtea Veche şi să ofere acces la cărţi şi cluburi de lectură unui număr de 2.500 de copii din judeţul Mureş.
Suportul unor oameni generoşi
Programul nu ar avea acelaşi succes fără sprijinul acordat de oameni generoşi, precum Horaţiu Nicolau, directorul Herlitz România. „Suntem alături de Asociaţia Curtea Veche, împreună cu Azomureş şi Diverta pentru a sprijini proiectul „Cărţile copilăriei”, un proiect superb, şi dacă vă uitaţi la feţele acestor copilaşi, vedeţi cum se bucură! Pe lângă cărţi le-am oferit şi noi un pachet cu nişte rechizite, un caieţel, un stilou, o ascuţitoare, o radieră, ca să se bucure! Şi sper să le folosească, să citească, pentru că dacă ai carte, ai parte! Asta-i viaţa lor”, a declarat directorul pentru săptămânalul Punctul.
Campania de donaţie Cărţile copilăriei continuă, în încă 18 locaţii, după cum am aflat de la reprezentanţii AZOMUREŞ, un alt susţinător al programului. „Este un proiect interesant. Am răspuns pozitiv solicitării Asociaţiei Curtea Veche, credem că este un proiect nobil pentru copiii din aceste şcoli de lângă Târgu Mureş, şi din celelalte 18 locaţii în care se vor distribui aceste cărţi şi de ce să nu ne gândim la generaţia de mâine? Poate o parte dintre ei vor fi colegii noştri în AZOMUREŞ”, a declarat pentru săptămânalul Punctul, Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al celui mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România.
CASETA
Asociaţia Curtea Veche a fost înfiinţată în primăvara acestui an, cu scopul de a dezvolta, într-un mod independent şi susţinut, activitatea de responsabilitate socială începută anul trecut de Curtea Veche Publishing. Programul naţional alternativ de lectură “Cărţile copilăriei” adresat copiilor cu vâsta între 8 şi 14 ani îşi propune creşterea reală a interesului copiilor şi tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului de înţelegere a textelor de către copii şi creşterea consumului de carte din România.
Principele preferă cărţile de aventură
Timpul trecea şi cu acelaşi zâmbet amabil, Alteţa Sa Regală continua neobosit să dea autografe copiilor şi în final cadrelor didactice şi primarilor prezenţi la eveniment. După ce şi ultima carte şi-a găsit stăpân, Alteţa Sa Regală a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Astfel am aflat că „Lectura e foarte importantă pentru noi toţi, dar mai ales pentru copii, pentru că la vârsta lor e mai important ca mintea lor să fie folosită de la bun început, la vârsta descoperirilor, iar dacă noi putem să-i încurajăm ca să citească de la o vârstă fragedă cu atât va fi mai bine pentru viitorul lor”. Întrebat fiind dacă are vreun autor preferat, Principele Nicolae a răspuns: „Nu am un autor preferat, dar îmi plac cărţile de aventură, mai ales cărţile despre Muntele Himalaya, am citit multe cărţi despre Munţii Everest, despre viaţa de acolo”. Trăind în era digitală, nu putea fi evitată întrebarea dacă există diferenţă între cartea electronică şi cea tipărită. „Bineînţeles. Dacă aveţi ceva digital sau electronic nu puteţi simţi cum este pe hârtie. Are ceva diferit. Nu ştiu cum să explic, dar pentru mine e mai dificil să citesc de pe laptop sau de pe telefon, prefer să simt ce citesc”, a mai spus Principele.
Ultima întrebare se referea la motivul care a dus la iniţierea acestui program. „Am iniţiat acest proiect pentru că în România nu există ceva numai pentru copii şi lecturi deloc. În zonele unde suntem acum sau în Moldova, politicineii nu prea fac multe pentru copii. Prin acest proiect noi putem intra în fiecare şcoală, să vorbim cu ei, să avem contact cu copiii din fiecare sat dacă putem, noi încercăm în fiecare lună, prin asta putem să mergem mai departe, să le schimbăm viaţa, să le schimbăm viitorul”, şi-a exprimat convingerea Alteţa SA Regală.
Întâlnirea nu s-a putut încheia fără poza de grup, în care s-au strâns în faţa Sălii de Sport elevi şi profesori, toţi vrând să se imortalizeze alături de Principele Nicolae al României.
De zece zile pe drum, neobosit şi amabil, Alteţa Sa Regală ne-a asigurat că proiectul Cărţile Copilăriei continuă!
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.