Agricultorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în judeţ, dar recoltarea „în masă” va mai întârzia aproximativ o săptămână.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, că recoltarea a început „timid”, atât la producătorii mari cât şi la cei mici, producţiile fiind, până în prezent, de 20-25 de tone la hectar.
Potrivit sursei citate, deocamdată nu s-a produs „coacerea fiziologică” şi „coaja încă merge de pe cartofi”, dar cei care pot să îi valorifice ca produse timpurii se orientează către piaţă, care absoarbe acum la un preţ mai mare decât preţul „care se va stabiliza toamna, când o să fie recoltarea în masă”.
În această perioadă au început recoltarea şi producătorii mari din judeţ, care au cultivat şi cartofi de sămânţă.
„Producătorii mari, în general, au început cu cartofi de sămânţă şi au aplicat o tehnologie de ardere a vrejilor, după care se poate recolta, adică se opreşte vegetaţia la aceste culturi, ca să rămână cartofii la dimensiunea optimă pentru plantat, să nu crească exagerat. Pentru că, aici, e mai important numărul de tuberculi care vor fi plantaţi anul următor, decât mărimea. Acum, la cartofi de toamnă, mai târziu, cam peste o săptămână o să intre lumea la recoltat în masă”, a explicat şeful Direcţiei pentru Agricultură.
Acesta a precizat că recoltatul mecanizat este îngreunat din cauza solului „bulgăros”, fiind nevoie de sortare suplimentară a cartofilor, înainte de depozitare.
Romfeld Zsolt a mai precizat că specialiştii instituţiei pe care o conduce verifică în teren producătorii din judeţ care au depus cereri în Programul Minimis, pentru a se asigura că producţia obţinută este de minim 15 tone la hectar.
„Noi procedăm la verificarea în teren a celor care s-au înscris în Programul Minimis cartofi şi în perioada aceasta, după notificări, facem constatarea în teren şi evaluarea producţiei de cartofi, care trebuie să fie peste 15 tone. În cazul judeţului Harghita nu e problemă, majoritatea sau aproape 100% din producători obţin 15 tone. Deci, cine nu face cel puţin 20 tone de cartofi, acela iese în minus economic”, a explicat Romfeld Zsolt.
În Harghita s-au înscris în acest program 340 de producători de cartofi, dar numărul înscrierilor este limitat de condiţiile impuse de acest gen de program de sprijin.
Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Harghita a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafeţe reduse.
În prezent, în judeţ există o suprafaţă de aproximativ 6.500 de hectare cultivată cu cartofi. AGERPRES