Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Attila Kelemen, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prevederile noii legi de reglementare a sectorului laptelui, pe lângă impunerea unor norme de calitate a laptelui, va încuraja producătorii să se asocieze. Deputatul UDMR a făcut referire la ‘Legea privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi a produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi a produselor lactate’, adoptată recent de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.
Kelemen a spus că în baza prevederilor legii, care conferă o putere mult mai mare asociaţiilor de producători în relaţia cu procesatorii, fermierii români vor simţi nevoia să se asocieze, însă nu vor fi forţaţi în această direcţie, tocmai pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat în cazul camerelor agricole, care nu s-au făcut pentru că fermierii nu le-ar fi văzut rostul. ‘În acelaşi timp dă o putere mult mai mare acelor asociaţii de producători – în străinătate deja este un lucru uzual ca producătorii să se unească în diferite asociaţii şi să încerce să îşi reprezinte interesele în relaţia cu procesatorii. La noi acest lucru deocamdată nu a existat şi am asistat la fenomene nedorite, când sate sau comune întregi au fost anunţate că nu se mai ia lapte de la producători (…)Prevederile legii, fără doar şi poate, arată în această direcţie. Da, o să simtă nevoia de asociere, o asociere neforţată. Când vrem să facem de sus, ceva gen camere agricole, pe care le-am prelungit a 5-a oară, nu se va face, pentru că oamenii nu văd rostul acestor camere’, a spus deputatul.
Parlamentarul Uniunii a afirmat că, prin această lege, proprietarii vor fi conştientizaţi că au o putere mai mare şi, eventual, pot obţine preţuri mai bune în urma negocierilor cu procesatorii.
‘Pe de altă parte, acest contract – acum legea prevede că trebuie să existe un contract ferm între producători şi procesatori – îi obligă şi pe procesatori la o respectare mult mai riguroasă a obligaţiilor faţă de producători. Sper că din această lege toată lumea o să aibă beneficii, în afară de o categorie, cea care vinde lapte la colţul străzii în flacoane de plastic, fără niciun control’, a mai subliniat deputatul.
El a spus că această lege aduce şi o serie de noutăţi, în sensul aplicării Hotărârii 1234 din 2007 a Comisiei Europene, care este implementată în aproape în toate ţările din UE, referitoare la calitatea laptelui.
Parlamentarul UDMR a precizat că România are un număr însemnat de fermieri mici, în jur de 4 milioane, iar acest cadru ‘destul de rigid’ vine să reglementeze situaţia unui aliment de bază şi foarte uşor perisabil, dar ‘reglementările riguroase sunt necesare’.
AGERPRES