Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Tîrgu Mureș va găzdui, în perioada 29 – 31 mai 2019, cea de-a cincea ediție a Cursului Internațional de Artroscopie, desfășurat sub patronajul ESSKA-SRATS. Colegul nostru Cristian Teodorescu a stat de vorbă cu șeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, prof.dr. Tiberiu Bățagă.
Reporter: Cum stăm la Tg Mureș cu ortopedia comparativ cu să zicem o ”medie națională”? Întreb asta pentru că vreau să afle cititorii noștri care sunt atuurile și minusurile comunității ortopedice din oraș.
Tiberiu Bățagă: Școala de ortopedie din Târgu Mureș are multiple realizări și este recunoscută pe plan național și internațional. Pe plan național, această școală a dat 2 președinți de societate – prof.dr. Nagy Örs și prof.dr. Bățagă Tiberiu – și colectivele celor 2 clinici de ortopedie se bucură de mult respect științific și profesional. Pe plan internațional, suntem acreditați ca și centru european de Training pentru ESSKA – Societatea Europeană de Artroscopia și Chirurgia Genunchiului – și ICRS – Societatea Internațională de Chirurgia Cartilajului Articular – și anual suntem gazdele a cel puțin 2 cursuri internaționale în domeniu. Faptul că și la marile reuniuni europene colegii noștri au prezentări în plenul conferințelor reflectă faptul că valoarea acestei școli este recunoscută și pe plan internațional.
Reporter: Ce ar trebui îmbunătățit sensibil totuși la Târgu Mureș? Deficitul resurselor umane, lipsurile tehnice, lipsurile operaționale?
Tiberiu Bățagă: Sigur, aici ar fi multe de spus. În primul rând sistemul de finanțare a sistemului sanitar, în care să cadă accentul și pe infrastructură – echipament, aparatură, mobilier medical, săli de operații mai bine dotate, condiții corespunzătoare de cazare pentru pacienți și personal suficient pentru a putea asigura o îngrijire corectă a pacienților. Sistemul DRG ar trebui adaptat la necesitățile actuale prin care se face finanțarea serviciilor medicale și crescută finanțarea pentru cei care asigură operații de înalt profesionalism, finanțare care să fie la nivelul celorlalte țări din UE. Astfel am opri și hemoragia de pacienț ,dar și de medici.
Reporter: Să trecem în alt registru: Cât de repede avansează știința în acest domeniu medical?
Tiberiu Bățagă: Extrem de rapid. Riști ca echipamente care acum 6 -12 luni erau noutăți astăzi deja să fie depășite. Apar zilnic instrumente și dispozitive medicale noi care asigură confortul și siguranța actului chirurgical atât pentru pacienți, cât și pentru chirurgii ortopezi.
Reporter: Care sunt cele mai inovative și benefice metode noi de tratare a cazurilor ortopedice?
Tiberiu Bățagă: Astăzi ideea de chirurgie minim-invazivă este extrem de răspândită, inclusiv în România și la Târgu Mureș. Operațiile de reconstrucție articulară utilizând artroscopia articulară, aborduri care permit ca zona musculară să nu fie secționată și să asigure o recuperare rapidă pentru pacient, medicație de hemostază intra-operatorie care scade semnificativ riscul hemoragiilor postoperator, sisteme de navigație și robotică care asigură măsurarea exactă și reconstrucția anatomica a articulațiilor în cazul endoprotezărilor, transplantul de menisc cartilaj și de os care ajută la refacerea articulațiilor și scade riscul apariției precoce a artrozelor. Anual la Tg Mureș are loc un curs internațional care reunește nume grele din ortopedia europeană, poate chiar ortopedia mondială.
Reporter: Cum stăm comparativ cu vârfurile ortopediei? Vin la Târgu Mureș oameni de știință din elita Europei la momentul de față, la ce nivel putem profita de acest for ortopedic?
Tiberiu Bățagă: Stăm foarte bine, altfel aceste personalități internaționale și naționale nu ne-ar acorda atenție. Schimbul de idei și lecturile pe care le vor prezenta lectorii noștri asigură pregătirea și teoretică a rezidenților, iar workshopurile pe care le organizăm sunt identice din punct de vedere logistic și educațional cu cele organizate în clinici de prestigiu la nivel european. Din punctul de vedere al implantelor de ortopedie le avem pe cele mai performante, de la companiile de vârf la nivel mondial, iar rezultatele noastre sunt apreciate și evaluate favorabil de către colegii noștri. Dacă am reuși să îmbunătățim sistemul de cazare și confortul pe secție al pacienților, aspect la care conducerea SCJU Târgu Mureș caută soluții și ne asigură sprijinul necesar logistic, să mai avem încă o sală de operație, am putea mult fluidifica activitatea noastră. La dotări stăm foarte bine, și daca planul de achiziții de echipamente pe care l-am depus conducerii spitalului și care este aprobat, va fi finanțat de către Ministerul Sănătății, atunci vom avea condiții asemănătoare cu cele din unitățile de renume de profil. Și sistemul de achiziții publice ar trebui mai eficient reglementat ca să nu se aștepte atât de mult pentru organizarea unei licitații și evaluate mai corect contestațiile, care de multe ori blochează foarte mult sistemul de achiziții.
Reporter: În ceea ce privește prevenția și conștientizarea populației, cum poate ajuta ortopedia?
Tiberiu Bățagă: Este unul dintre aspectele căruia îi acordăm atenția noastră. Recomandăm pacienților ca la primele semne de disfuncționalitate articulară să se prezinte la un consult de specialitate și să nu se lase amăgiți de soluțiile miraculoase care sunt prezentate de mass-media și care de multe ori afectează, în mod negativ, afecțiunile articulare. Studiile de screening epidemiologic pentru deformități articulare la copii și tineri le facem în comun cu colegii de la ortopedia pediatrică. Sistemul de viață sănătos cu mișcare și alimentație corectă previne obezitatea și sedentarismul, 2 dintre factorii de risc care duc la apariția afecțiunilor osteo-articulare. Prin urmare, un stil de viață sănătos poate preveni și afecțiunile sistemului osteo-articular și toate acestea pot fi făcute de către factorul uman și nu necesită alte interferențe. (C.T.)