După ce profesoara care certa părinții pentru că nu donau bani pentru cadouri a ajuns subiect național, Inspectoratul Școlar al municipiului București și Ministerul Educației au descoperit ceea ce absolut orice părinte, care are copil la școală, știa: cum se strâng tot felul de sume de bani, unele legal, altele cel puțin dubios, iar unele de-a dreptul ilegal pentru a finanța tot felul de cheltuieli – de la cadouri pentru profesori, până la perdele, parchet sau zugrăvirea unor săli de clasă.
Probabil că niciun profesor nu e pregătit să stea de vorbă franc și să facă declarații pe această temă, de frica unor represalii, iar părinții, cel mai adesea, preferă să nu agite apele de teama unor consecinţe asupra copiilor. Așa că buba, care se perpetuează de ani, de acum chiar zeci de ani, tot crește, iar Ministerul s-a încăpățânat până acum să n-o vadă.
Aceeași regulă e și în județul Mureș…
…iar despre cum părinții sunt nevoiți să finanțeze de două ori același sistem de învățământ (direct, cu bani strânși pentru diferite lucrări și prin taxe și impozite care, teoretic, ar trebui să se îndrepte exact spre aceleași investiții), portalul inmures.ro publica în vară o serie întreagă de articole, unele preluate în paginile săptămânalului Punctul.
Evident, de la povestea biolerului, a parchetului pus de părinți și al altor lucrări finanțate de aceștia în vară și până acum, mai nimic nu s-a schimbat.
Am încercat să aflăm pentru ce se mai strâng bani la școală și am constat că practica e la fel de bine împământenită, iar unele dintre practici sunt recunoscute și de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IŞJ) Mureș.
Bani pentru cadouri
„Depinde de fiecare școală: în unele nu se strâng, în altele da. Se strâng și pentru cadouri, dar nu neapărat pentru că profesorii cer… Sunt și școli unde profesorii vin și zic ceva, dar sunt cazuri când părinții se organizează. Eu am fost diriginte anul trecut la o clasă care termina. Știam care e practica, adică la sfârșit de an să se strângă bani pentru cadouri pentru profesori. Se strâng și la sfârșitul clasei a opta și la sfârșitul clasei a doisprezecea. Se mai strâng bani și pentru banchet. Dar le-am spus că e treaba lor, că eu nu strâng niciun ban, că nici nu vreau să aud de așa ceva. Dar sunt și profesori care, cum să zic, coordonează treaba asta”, ne-a povestit profesorul Daniel Baciu.
Totuși, aceste practici nu ajung aproape niciodată să fie sesizate pe cale oficială la cei în măsură să facă ceva. De pildă, la IŞJ Mureș nu există înregistrată nici măcar o singură sesizare în acest sens. Inspectorul școlar general Ștefan Someșan explică: „Nu, nu avem reclamații. Dacă ar fi, eu sunt obligat prin lege să anunț organele de cercetare penală. Nu pot să țin sub tăcere o asemenea reclamație. N-am competențe legale de anchetă, dacă sunt cazuri de genul acesta, pentru că ele sunt absolut de competența organelor de cercetare penală.”
Comisii pentru legalitatea…
…colectării oricăror sume de bani – asta a fost totuși măsura luată de Inspectorat. Mai exact, Someșan spune că s-a inspirat din modelul de la București, unde la nivelul fiecărei unități de învățământ s-au constituit un soi de comisii de verificare a legalității oricăror colectări de bani: „Am cerut ca în fiecare unitate de învățământ să se constituie o comisie care să verifice absolut toate situațiile în care se întâmplă să se adune bani pentru diverse situații. Și anume, dacă este îndeplinit cadrul legal, dacă utilizarea acelor bani se întâmplă în mod legal și are loc fiscalizarea acelor cheltuieli și să nu existe sub nici o formă suspiciunea asupra deturnării banilor în altă direcție decât cea strict legală”.
Dar strângerea de fonduri nu e întotdeauna ilegală…
…cum e în cazul oferirii unor cadouri profesorilor la final de an terminal, în pragul examenelor. De pildă, nimeni nu-i poate opri pe părinți să fie de acord să de bani pentru culegeri. Sau perdele, parchet și zugrăvit în sălile de clasă. Profesorul cu care am vorbit ne explică și modaliatea în care acești bani se adună: ,,Se cer culegeri la anumite materii, uneori strâng profesorii banii, alteori elevii, dar nu e o afacere, pentru că e în interesul elevilor, până la urmă, profesorul nu are nimic de câștigat. Fondul clasei e iarăși la latitudinea dirigintelui. Eu n-am strâns, dar sunt unele școli unde se strânge. Fondul clasei se strânge de obicei în clasa a opta pentru final de an sau pentru alte necesități. Se discută la ședință, iar părinții știu despre chestiile astea. De exemplu, o clasă are nevoie de perdele (sau trebuie zugrăvit), în acest caz propun părinții sau propune dirigintele și se votează o sumă. De regulă în cazurile astea, banii îi adună unul din părinți.. La o școală unde am fost eu, acum câțiva ani, părinții s-au hotărât să zugrăvească sala. Era urât, Primăria nu avea bani să plătească și atunci s-au strâns bani, nu mai știu exact cât, s-a cumpărat vopsea și s-au dus ei, ca să nu mai plătească și pe meseriași. S-au dus, au vopsit geamurile, cine se pricepea mai bine a zugrăvit… Sunt și cazuri excepționale, poate uneori părinții sunt forțați, dar în general nu așa cred că se întâmplă”.
Despre aceste practici…
…cel puțin cele legate de materialele didactice, Ștefan Someșan spune că știe și că a cerut ca banii să fie colectați numai de către comitetele de părinți: ,,Acum, sigur că există rețineri probabil din partea părinților. Eu nu spun că n-ar exista asemenea fenomene și legat de procurarea unor cărți, anumitor ghiduri, anumitor materiale ajutătoare, cu care unii părinți sunt de acord, alții nu sunt de acord. Nu spun că n-ar exista asemenea situații, dar ceea ce am cerut conducerilor unităților de învățământ, este ca gestionarea acestor fonduri să aibă loc în cadru strict legal și numai de către comitetele de părinți, comitete care sunt, să zicem așa, autorități cu personalitate juridică în cadrul unităților de învățământ”.
Totuși, se pune problema de moralitate: dacă un părinte plătește taxele la primărie, inclusiv pentru capitolul bugetar numit învățământ, și este la zi, de ce e nevoit tot mai adesea nu numai să plătească zugrăveala a doua oară tot din buzunarul lui, dar uneori să fie nevoit s-o execute chiar el? Și asta, nota bene, în condiții de perfectă legalitate.
Cătălin Hegheș
Da exita situatii de cele mai multe ori in care parintii se descurca destul de bine pentru o clasa si asta in 80% din cazuri dar sunt si uscaturi peste tot dar asta nu caracterizeaza toat cadrele didactice sunt foarte foarte putini care mai bag si bani in buzunar dintre cadre dar foarte putini , in general acestia sunt in general cei care au spatele politic agigurat , asta e cutuma societatii noastre cei numiti politic si cei care au spatele asigurat potitic ,. Sunt cei neprofesonisti exeplu medic ginecolog la agicultura , economist la sanatate etc si asta in structurile la nivelul doi ,trei , ierarhic sau mai jos . coruptie exista la nivelul de jos in inspectorat la inspectiile speciale , are cineva curajul sa spuna cat ia dat lui Macarie pentru o inspectie speciala , sau inspectorului de geografie , sau d-anei Rata pentru a deveni metodist ( o adeziune ,la PNL nu mai mult , sau unii directori lui Somesan pentru post (adeziune) sau pentru un post la titularizare sau pentru un post de transfer ,are cineva curajul sa spuna asta sau au curajul sa spuna parinti cat au dat pentru transferul elevilor la directori si cat la inspectorii generali . Atita timp cat directorii , inspectorii ,sefii de institutii descentralizate nu vor fi nuniti politic ci pe criterii de copetenta nu cred ca vom avea un progres undeva. Exemplu ce calitati de invatatore are generalul adjunct Rata Nadia , ce calitati de psiholog are infara de a face prin firma proprie niste evaluari particulare a profesorilor , Ce calitati deosebite are Inspectorul Macarie ,inginer zootehnist ,in evaluarea invatamantului particualar ,inafara faptului ca este absolvent al acestui invatamant in acelasi timp ce era si student la Management sau era si profesor la acelasi curs sau era consier pentru Scola personala a d-nului deputat Gliga la scoala particulara a acestuia . sper sa aiba curajul multi sa discute acest subiect de coruptie la nivel local judetul Mures la fel cum a fost si in cazul metodistilor din care nu ne-am ales cu nimic doar cu multumrii d-nului Teodorescu ca a fost cel mai discutat subiect. Apropo sa vedem cati din Inspectori din inspectorat sunt studenti la Departamentul Spiru Haret al donmului Somesan care este INCA seful departamentului din Tg Mures si conform declaraiei de avere are inca venituri din acest departament ,desi conform legilor este ilegal . Sper ca se va auzii undeva