Lunile aprilie şi mai vor sta sub semnul precipitaţiilor excedentare în marea majoritate a regiunilor, în timp ce, în prima lună de vară, valorile vor scădea până la medii multianuale normale pentru perioada respectivă, arată prognoza meteorologică, valabilă în intervalul aprilie – iunie, prezentată, vineri, de către Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, într-o conferinţă de specialitate, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei.
Astfel, în aprilie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepţia sudului ţării unde local valorile termice se pot situa sub limitele normale, respectiv între 8 şi 13 grade Celsius, în Muntenia, respectiv între 9 şi 12 grade Celsius în Dobrogea.
Din punct de vedere pluviometric, meteorologii estimează cantităţi lunare de precipitaţii în general cu tendinţă de excedent în vestul, centrul şi nordul ţării. Normele climatologice pentru precipitaţii se vor încadra, în medie, între 20 de litri/mp (în Dobrogea) şi 80 de litri/mp (în Oltenia).
La nivelul lunii mai 2014, valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, local în centrul şi nordul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare sub normele climatologice. Temperaturile medii vor oscila între 10 şi 18 grade Celsius, în Oltenia şi Muntenia.
Cantităţile lunare de precipitaţii anunţate în luna mai vor fi, în mare parte, peste mediile climatologice în majoritatea regiunilor, cu excepţia sud-estului, sudului şi vestului ţării, unde acestea pot înregistra valori normale.
Cele mai mici valori de precipitaţii se vor înregistra în zona Dobrogei (15-50 litri/mp), iar cele mai însemnate în Moldova (20-100 l/mp), Oltenia (până la 110 l/mp) şi Muntenia (50-100 l/mp).
În prima lună de vară din 2014, meteorologii prognozează temperaturi ale aerului apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, posibil peste norme local în vest şi sud-est, unde termometrele vor înregistra, în medie, între 14 şi 21 de grade Celsius.
De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în zonele centrale şi nordice (de la 65 la 120 l/mp). În restul teritoriului, acestea vor avea o tendinţă, în general, de deficit, cu valori cuprinse între 30 şi 60 l/mp, în Dobrogea, de exemplu.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Potrivit specialiştilor, cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii.
AGERPRES