Deşi filmele joacă rolul principal, nici muzica de calitate nu va lipsi de la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alternative, care se va desfăşura la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş, în perioada 6–10 noiembrie. În cele 5 zile ale festivalului publicul va avea ocazia să asculte 4 concerte ale unor muzicieni de renume din România şi Ungaria.
Primii care vor urca pe scena Palatului Culturii vor fi Szokolay Dongó Balázs şi Both Miklós. Programul muzical al duetului din Ungaria este alcătuit din piese de folk, respectiv creaţii proprii inspirate din folclorul maghiar. Un element cheie al muzicii lor este improvizaţia.
În cea de-a doua zi a festivalului publicul va avea ocazia de a-i auzi pe Luiza Zan şi Gáspár Álmos (România). Cunoscută publicului de jazz ca fiind o cântăreaţă extrem de versatilă, cu experienţă solidă în jazz-ul de toate stilurile, dar şi în clasicul cânt vocal-simfonic, Luiza Zan vă invită la o incursiune prin muzica Spaniei. Alături de chitaristul de jazz şi flamenco Gáspár Àlmos, pornind de la o idee inspirată de „Sketches of Spain” al lui Miles Davis, Luiza creează o atmosferă în care predomină pasiunea, vibraţia, pulsul ridicat, alternând însă cu stări de tensiune, de zbucium, de nelinişte, aşa cum este potrivit unui tablou specific spiritului latin. O seară înflăcărată, de flamenco şi de jazz.
Vineri va concerta o altă formaţie din Ungaria, Alapi Band. Lângă renumitul chitarist maghiar, Alapi István, membru al trupei Edda Művek, vor mai urca pe scenă Nagy János (clape), Lantos Zoltán (vioară), Mits Gergő (chitară bas) şi Potesz Balázs (percuţie). Formaţia va cânta piese de jazz-rock.
Seara de sâmbătă îi va reveni muzicii evreieşti, Israelul fiind, anul acesta, invitata de onoare a festivalului. Publicul va putea să se delecteze cu spectacolul oferit de formaţia Hakeshet Klezmer Band. Trupa s-a format în anul 2005 în cadrul Comunităţii Evreilor din Oradea, din orchestra – alcătuită dintr-un acordeon, o vioară şi un contrabas – care acompania corul comunităţii. Pentru spectacolul de Purim din anul 2005, aceasta a fost lărgită cu încă o vioară şi cu tobe. De aici până la Hakeshet Klezmer Band a fost doar un pas. În 2007 au participat la festivalul Euroiudaica, iar în anul 2008 se arată marea provocare, fiind prima formaţie de acest gen din Romania care a fost invitată la cel mai prestigios festival de muzică klezmer din lume, organizat în localitatea Tsfat, din Israel. De atunci au susţinut numeroase concerte de succes atât în ţară, cât şi în străinătate. Din toamna anului 2011 asigură live coloana sonoră al îndrăgitului musical “Scripcarul pe acoperiş”, pusă pe scenă împreună cu trupa teatrului Regina Maria din Oradea.
În conformitate cu acordul de parteneriat încheiat între organizatori şi Consiliul Judeţean Mureş, în acest an festivalul care se va desfăşura în perioada 6–10 noiembrie la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş este inclus în seria de evenimente culturale organizate de Consiliul Judeţean cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Palatului Culturii. Alţi parteneri ai festivalului sunt Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Ambasada Israelului la Bucureşti şi Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare Bucureşti, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.