Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, luni, că UMFST are în premieră studenţi în anul I la programul de asistenţă medicală generală militară.
„Începem anul universitar cu noutăţi în zona învăţământului medico-militar, pentru că, pentru prima dată, aveam toată categorie de studenţi, de asistenţă medicală generală militară, dar avem, începând cu acest an, şi studenţi medici militari, care vor deveni medici ai Serviciului Român de Informaţii”, a afirmat rectorul UMFST Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, la ceremonia de deschidere a anului universitar.
Comandantul Institutului Medico-Militar, colonel medic conf. univ. dr. Mihail-Silviu Tudosie, a precizat că din cele 30 de locuri de asistent medical militar au fost ocupate 24.
„În noul an universitar 2024-2025, medicina militară s-a îmbunătăţit, pentru că Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie din Târgu Mureş a introdus locurile de pregătire pentru asistenţi medicali generalişti, în care vor fi pregătiţi viitorii asistenţi medicali, viitorii directori de îngrijiri medicale şi care vor deveni subofiţeri ai Armatei Române, cu pregătire în domeniul medical. Aceste cadre vor avea pregătire de nivel înalt academic, pentru că vor fi cu studii de licenţă de 4 ani. Ulterior, Armata va beneficia de nivelul lor de pregătire şi, evident, de activitatea prestată în sistemul militar de apărare. Au fost 30 de locuri la asistenţii medicali au intrat până în momentul de faţă 24. Au rămas şase locuri libere. Am avut 45 de locuri pentru ofiţerii medici, care au fost ocupate integral şi din acest punct de vedere ne aşteptăm ca pe viitor lucrurile să meargă înainte şi din ce în ce mai bine”, a declarat col. dr. Mihail-Silviu Tudosie.
Comandantul Institutului Medico-Militar a arătat că deşi există un interes crescut pentru medicina militară, numărul celor care reuşesc să treacă de preselecţie este mai redus, ca urmare a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească fiecare candidat.
„Aş putea să vă spun că atractivitatea pentru haina militară şi pentru profesia de medic militar este foarte mare. Pentru a accede însă în sistemul medico-militar sunt nişte probe de selecţie şi recrutare care se dau în prealabil. Adresabilitatea fiind foarte mare, nu toţi reuşesc să treacă aceste probe. De aceea, la un moment dat, după o riguroasă selecţie, pe care nu o face institutul medico-militar, ci o fac alte structuri ale Ministerului Apărării Naţionale, candidaţii care au trecut probele respective ajung să intre în concursul final de admitere, dar atractivitatea este foarte mare şi adresabilitate la fel de mare”, a precizat colonelul. AGERPRES