Nu se ştie exact când vor (re)începe programele de investiţii în Transilvania ale Guvernului Ungariei
Programele de investiţii derulate în ultimii şase ani de Guvernul de la Budapesta, în zonele din Transilvania locuite preponderent de etnici maghiari, au intrat într-un scenariu de incertitudine anul acesta.
Pe de o parte, e vorba despre reţinerea autorităţilor române de a permite derularea unui astfel de program, deşi în anii precedenţi n-au fost probleme în acest sens.
„România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani”, a transmis la finele săptămânii trecute Ministerul român de Externe, citat de G4Media.
„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, a mai punctat MAE.
Din câte ştim, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe român e constituit un grup de lucru care analizează în ce condiţii pot fi făcute astfel de investiţii în ţara noastră; e posibil, totuşi, ca autorităţile de la Bucureşti, respectiv de la Budapesta, să ajungă în cele din urmă la un acord în acest sens.
Începând cu anul 2016, Guvernul condus de Viktor Orban a demarat un amplu plan de investiţii în zonele locuite de etnici maghiari din ţările vecine (Slovacia, Serbia, Slovenia, România, Ucraina), denumit planul „Kos Karoly”. Scopul declarat al acestor investiţii este „dezvoltarea economică sustenabilă și crearea bazelor înființării unor locuri de muncă pe termen lung”, care să-i ajute pe etnicii maghiari din ţările respective să rămână în ţările lor.
În România, investiţiile aferente acestui plan sunt derulate prin intermediul fundaţiei „Pro Economica” din Târgu-Mureş, conduse de Kozma Monika, consilier judeţean UDMR.
Pe de altă parte, nici situaţia economică din Ungaria nu e deloc una bună, de natură să permită finanţarea programului „Kos Karoly” cu largheţea de dinainte de pandemie.
„Ştiţi că încă din 2016 noi am creionat un plan strategic pentru 16 judeţe din Româniacu populaţie maghiară semnificativă, cu priorităţi pentru fiecare judeţ. Am organizat un audit temeinic, ne-am consultat şi cu Consiliul Concurenţei, pentru a respecta reglementările europene în materie… până aici a fot bine.
Anul acesta, însă, peste criza economică post pandemie s-a suprapus şi criza generată de războiul din Ucraina. E criză şi în Ungaria, fireşte, însă, noi sperăm că Guvernul de la Budapesta va continua să finanţeze acest program. Bunăvoinţă există, doar că, în contextul de care vorbeam, nu aş putea avansa o dată anume la care programul va debuta în acest an. Sper să fie cât mai curând”, a declarat doamna Kozma pentru Punctul.
Sorin Simion