străini şi maghiari care se află în fruntea ştiinţei internaţionale să îşi implementeze proiectele în Ungaria, bugetul total fiind de
şase miliarde de forinţi (15,4 milioane de euro), a anunţat János Csák, ministrul ungar responsabil pentru cultură şi inovare, la o
conferinţă de presă care a avut loc la Budapesta şi la care au fost prezentate cele mai recente rezultate ale programului HUN-REN
Hazahívó (HUN-REN Veniţi acasă).
La conferinţa de presă s-a menţionat că programul Research Grant Ungaria a fost precursorul programului HUN-REN – un program dedicat chemării acasă a cercetătorilor aflaţi în străinătate şi care a făcut deja ca şapte tineri cercetători de succes să revină din străinătate acasă, în Ungaria.
În legătură cu ceea ce înseamnă programul Research Grant Hungary, János Csák a spus: „deschidem uşile şi ridicăm ştacheta”.
În programul care va dura din 2024 până în 2029 sunt căutaţi personalităţi care pot crea ateliere şi şcoli, a relatat oficialul maghiar.
János Csák a subliniat că obiectivul este ca până în 2030, în Ungaria să existe 9000 de cercetători la fiecare un milion de locuitori, iar ţara să ajungă printre primii zece inovatori din 27 de state.
Oficialul a explicat, totodată, că în prezent 3% din populaţie studiază în învăţământul superior, iar 13% dintre studenţi sunt străini. Se doreşte ridicarea acestui procent la 25%, a spus ministrul, adăugând că pentru asta trebuie angajaţi şi 3-4 000 de profesori.
János Csák a vorbit şi despre obiectivele programului HU-rizont, în care 8 miliarde de forinţi (20,5 milioane de euro) sunt cheltuiţi pentru a sprijini cooperările internaţionale ale cercetătorilor maghiari. Scopul este ca Ungaria să reprezinte şi o platformă de cunoştinţe, a subliniat politicianul.
Sursa: MTI