Apar schimbări în ”Programul Tomata”. De anul viitor fermierii vor putea să primească bani pentru a cultiva și alte legume. Condiția este ca pe jumătate din suprafața de sere și solarii deținute să planteze, în continuare roşii româneşti.
Fermierii vor putea să ceară bani pentru întreaga suprafață de legume cultivate, nu doar pentru o mie de metri pătrați, așa cum prevede acum programul Tomata. Condiția este că pe 50% din teren să pună obligatoriu roșii.
Noua regulă îi încurcă pe cei care au parcele mai mari de pământ şi care vor fi nevoiți să cultive și mai multe roșii ca să atingă pragul impus de 50% ca să ia banii de la stat. Iar asta, spun ei, va duce la o supraproducție în sezon, când agricultorii recoltează deodată.
Pe de altă parte, și cu programul Tomata, România produce prea puține roșii față de cerere. În ultimii doi ani, recolta a scăzut aproape la jumătate – de la 750.000, la 474.000 de mii de tone.
Potrivit ultimelor date, în programul Tomata s-au înscris 25.000 de fermieri, cei mai mulți de până acum. Aceștia au produs peste 70.000 de tone de roșii. Cantitatea este, însă, insuficientă pentru consumatorii din România, așa că este nevoie, în continuare de multă marfă din import.
Roșia este foarte căutată în România. Reprezintă 70% din consumul total de legume.
În altă ordine de idei, recoltele de ardei, vinete, ceapă și varză, de exemplu, sunt tot mai mici de la an la an. Sunt legume care nu beneficiază de niciun sprijin cu toate că, potrivit agricultorilor, sunt mai profitabile decât roșiile.
Ministrul a avut şi un mesaj de susținere pentru producătorii locali.
Florin Barbu – ministrul agriculturii: „Oameni buni, căutaţi producătorii români! Mergeţi în pieţe, unde vedeţi certificat de producător, eu vă garantez că este preţul corect de vânzare. Nu mai căutaţi magazinele de retail pentru legume, nu mai căutaţi intermediari din piețe, căutaţi certificatul de producător.”
Sursa: Pro TV