Patru muzicieni muzicieni din România şi din Republica Moldova – Andrei Mihail Radu (vioară), Ion Negură (flaut), Corina Răducanu (pian) şi Eugen Dumitrescu (pian) – au iniţiat un proiect unic în România, de a susţine concerte de muzică clasică în toate localităţile din ţară care încep cu toponimul Târgu.
Astfel, cei patru muzicieni vor concerta în perioada 8 -19 septembrie în cadrul turneului „Târgu Muzical” în cele nouă localităţi care încep cu toponimul Târgu, cum ar fi Târgu Neamţ, Târgu Frumos, Târgu Bujor, Târgu Ocna, Târgu Secuiesc, Târgu Mureş, Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu şi Târgu Lăpuş, iar în repertoriu figurează şi o compoziţie în primă audiţie, scrisă special pentru acest proiect de către compozitorul Marius Sireteanu.
„Acum un an, eram într-un turneu în ţară alături de violonistul Andrei Mihail Radu şi într-o discuţie despre ce proiecte în viitor am putea face, el a venit cu ideea de a avea un târg muzical. La scurt timp ne-am gândit că ar fi o idee bună şi să o punem în practică. Şi iată că în acest septembrie această idee a prins viaţă în cele nouă localităţi care încep cu toponimul Târgu de la noi din ţară. Şi pentru că va fi un târg muzical, ne-am gândit să ne transformăm cumva în menestreli, să ne întoarcem în timp la ideea de târg prin muzică. Aşa că am ales un repertoriu de muzică barocă, combinată cu muzică contemporană. Pe lângă Bach, Handel şi Telemann vom avea şi o compoziţie scrisă special pentru acest proiect de către Marius Sireteanu, un compozitor contemporan, iar toată această muzică va fi îmbrăcată vizual de o proiecţie multi-media creată de artistul plastic Maria Păun şi de o scenografie pusă la cale de noi”, a declarat, pentru AGERPRES, pianista Corina Răducanu.
Artista a arătat că în timpul celor nouă concerte în prim-plan va fi această proiecţie multi-media, iar muzicienii vor sta în fundal, pentru a crea ideea de vechi şi nou într-un târg muzical contemporan.
„Vor fi lucrări pentru pian la patru mâini şi această lucrare a compozitorului Marius Sireteanu este o lucrare unicat pentru flaut, vioară şi pian la patru mâini. Vor fi un Preludiu şi un Rigaudon, astfel se păstrează stilistica barocă în contemporaneitate cu această lucrare unică. Pe lângă acestea avem, bineînţeles, piese de flaut şi pian şi vioară şi pian”, a precizat Corina Răducanu.
Artiştii spun că doar în unele oraşe din cele nouă cuprinse în turneul „Târgu Muzical” există pian, aşa că echipa va duce acest instrument şi pentru a deschide orizontul publicului tânăr.
„Acest proiect l-am gândit pentru publicul tânăr pentru a face cunoştinţă cu muzica clasică, muzica clasică barocă, dar şi cu muzica clasică contemporană, pentru a se apropia până la urmă şi de muzica contemporană, dar şi de muzica clasică, făcând apel la identitatea lor locală. De aceea este un târg muzical pentru că se adresează târgului în care vom merge. Ţin să cred că în unele dintre aceste localităţi este primul eveniment de gen dedicat muzicii clasice, împreună cu proiecţii multi-media şi această scenografie”, a afirmat artista.
Corina Răducanu spune că s-ar bucura dacă în urma acestui proiect generaţia tânără se va apropia de muzica clasică.
„În acest proiect cultural avem şi o componentă geografică, până la urmă, şi o componentă vizuală, care face acces la arhitectura târgurilor în care vom poposi. Dorim ca tinerii să cunoască şi artişti contemporani lor şi astfel să le deschidem gustul pentru a participa la evenimente de muzică clasică, evenimente care să aibă această simbioză a artelor, care să-i aducă mai aproape de cultură şi de propriul lor târg în care locuiesc”, a subliniat pianista Corina Răducanu.
Turneul „Târgu Muzical” debutează la Târgu Neamţ, la Casa Culturii „Ion Creangă”, în 8 septembrie, apoi va continua la Târgu Frumos, la Casa de Cultură „Garabet Ibrăileanu”, în 9 septembrie, la Târgu Bujor, la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” în data de 10 septembrie, apoi Târgu Ocna, Centrul Cultural „Ion Talianul”, în 11 septembrie, iar în 12 septembrie la Târgu Secuiesc, la Centrul Cultural „Vigadó”.
În data de 13 septembrie, cei patru artişti vor concerta la Colegiul Naţional de Artă din Târgu Mureş, apoi în 16 septembrie şa Târgu Cărbuneşti, Casa de Cultură „Tudor Arghezi”, în 17 septembrie la Târgu Jiu, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, iar în 19 septembrie la Târgu Lăpuş, la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiş”.
Proiectul este organizat de Asociaţia Klavier ART în parteneriat cu primăriile şi centrele culturale şi educaţionale din oraşele implicate în proiect şi este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Flautistul Ion Negură este solistul Sălii cu Orgă din Chişinău, Andrei Mihail Radu este violonist la Filarmonica din Braşov, la pian vor interpreta la patru mâini Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. AGERPRES