Primăria Târgu Mureş a demarat procedurile pentru depunerea cererilor de finanţare din fonduri europene pentru acoperirea a 60% din costurile lucrărilor de reabilitare termică a 48 de blocuri de locuinţe cu 2.042 de apartamente.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, Primăria Târgu Mureş a luat decizia căutării unei soluţii alternative de cofinanţare a reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, întrucât anul trecut s-a reuşit reabilitarea a opt imobile, restul de 20 de blocuri aflate în program neputând fi izolate termic ca urmare a neasigurării cofinanţării de la bugetul de stat. ‘Întrucât în anul 2012 nu s-a mai asigurat susţinerea programului de reabilitare termică, neasigurându-se de la bugetul de stat cofinanţarea a 50% din costurile lucrărilor, autoritatea administraţiei publice locale a căutat soluţii alternative de finanţare (…) Anul trecut s-au finalizat lucrări la opt blocuri contractate în anul 2011, s-au efectuat lucrări de remedieri în perioada de garanţie şi s-a făcut recepţia finală la 22 de blocuri. Nu s-au putut contracta lucrările pentru cele 20 de blocuri propuse pentru reabilitare din cauza neasigurării cofinanţării de 50 % de la bugetul de stat’, se arată în document.
Municipalitatea a precizat că, de la începerea programului de reabilitare termică, în perioada 2008-2012, în Târgu Mureş au fost reabilitate 75 de blocuri cu 2.310 apartamente, costurile totale fiind de circa 33.438.634 lei, din care 50 % de la bugetul de stat, adică 16.719.317 lei, şi 12.358.496 lei din bugetul local. ‘Pentru toate blocurile reabilitate termic prin programul guvernamental, coordonat de primarul municipiului, se înmânează asociaţiilor de proprietari, gratuit, certificatul de performanţă energetică a clădirii reabilitată termic’, mai precizează comunicatul. Pe lista de aşteptare din Târgu Mureş se află 200 de blocuri de locuinţe.
AGERPRES