Primăriile localităților mureșene au dezvoltat proiecte de investiții în valoare totală de circa 1,4 miliarde de lei, prin accesarea unor programe cu fonduri guvernamentale și europene, cele mai multe, și ca număr, și ca valoare, fiind implementate prin Programul Național de Dezoltare Locală (PNDL), potrivit unei situații prezentate de prefectul Mircea Dușa.
”Pentru dezvoltarea economică, socială, este nevoie de investiții. În acest sens, atât unitățile administrativ-teritoriale, cât și Consiliul Județean au avut o preocupare permanentă pentru a atrage fonduri din diferite resurse, fonduri care să fie alocate programelor de dezvoltare și în principal programelor de dezvoltare a infrastructurii din județ. (…)Sume importate, atât de unitățile administrativ-teritoriale, cât și de CJ au fost obținute prin proiectele eligibile pe care le-au depus, pe diferite programe”, a declarat Dușa.
Potrivit prefectului, dacă pe PNDL , etapa I, au fost depuse la timpul respectiv 18 proiecte, de către 16 unități administrativ-teritoriale, în valoare de 115.991.000 lei, între timp primarii și specialiștii în acest domeniu au realizat că este o sursă de dezvoltare deosebită, astfel că prin PNDL etapa a II-a s-au atras finanțări pentru mult mai multe proiecte. Acestea vizează investiții serioase în localități, este vorba de rețele de apă, rețele de canalizare, asfaltări de drumuri, reabilitări de școli, reabilitări de dispensare, construcții săli de sport în tot județul.
”Pentru etapa a II-a au depus 166 de proiecte un număr de 90 de unități administrativ-teritoriale, proiecte în valoare de 573 de milioane de lei. Un alt program care este important mai ales pentru unitățile administrativ-teritoriale din mediul rural este Programul Național de Dezvoltare Rurală. S-au depus 162 de proiecte de către 66 de unități administrativ-teritoriale, proiecte în valoare de 360 de milioane de lei. De asemenea, au fost accesate fonduri de de către 31 unități administrativ-teritoriale pe diferite programe cu finanțare europeană, este vorba de 54 de proiecte în valoare de 300 de milioane de lei. Sigur că și din bugetele locale și din alte fonduri guvernamentale, mai ales din fondul de intervenție, au fost finanțate diferite proiecte, de către 24 de unități administrativ-teritoriale, în valoare de 54 de milioane de lei. Totalul proiectelor pe posibilitățile de finanțare pe care le-am enumerat este de 454, în valoare de 1.404.029.000 de lei”, a precizat Dușa.