Primarul oraşului Sovata, Peter Ferenc, a declarat presei, miercuri, că până la finele acestui an sunt prevăzute să se finalizeze două proiecte de amenajare a acestei staţiuni balneoclimaterice, în valoare totală de patru milioane de euro. Primul proiect, care ar putea fi inaugurat în această vară, este amenajarea zonei de agrement Lacul Tineretului, în valoare de 2,2 milioane de euro, finanţat din fonduri guvernamentale, care presupune reamenajarea unui lac de agrement, cu o zonă pentru bărci şi una pentru îmbăiere, care poate fi folosită iarna ca patinoar. Reamenajarea Lacului Tineretului are şi un rol în protejarea Lacului Ursu, unic în Europa, în sensul că va capta apele pluviale care vin de pe versantul Dealul Cercelului, astfel încât viiturile să nu mai tulbure apele Lacului Ursu, singurul lac helioterm din Europa.
Un alt proiect care are termen de finalizare a execuţiei în luna decembrie a acestui an este ‘Drumul sării’, în valoare de 1,8 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Regional, care pune în valoare zona Lacul Ursu aflată în aria protejată – Lacul Ursu, lacurile satelit şi arboretele de pe sărături. Lacul Ursu şi arboretele de pe sărături fac parte dintr-o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 79 de hectare şi reprezintă o zonă formată din aglomerate vulcanice şi masive de sare, pe care creşte vegetaţie, fapt nemaiîntâlnit în lume. Pe lângă Lacul Ursu, format odată cu prăbuşirea unei exploatări de sare, masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvoltă mai multe specii de arbori – gorun, frasin, cireş sălbatic, stejar, molid, fag – şi specii ierboase.
Peter Ferenc a precizat că prin proiectul ‘Drumul sării’ au fost realizate două alei de studiu, cu o lungime totală de patru kilometri, ambele pe structuri din lemn, care leagă Lacul Tineretului de Lacul Ursu, un turn de 28 de metri situat pe dealul din spatele Lacului Ursu, care să ofere o panoramă a întregii staţiuni, foişoare, iluminarea stâncilor de sare şi poduri de pontoane deasupra lacurilor sărate. Primarul din Sovata a mai arătat că în urma accesării a numeroase proiecte europene, de preaderare – PHARE şi SAPARD, plus un proiect al Băncii de Dezvoltare a Comunităţii Europene – şi de post aderare – Programul Operaţional Regional, PNDR – oraşul a reuşit se atragă în jur de 30 de milioane de euro. La cele 30 de milioane de euro atrase din fonduri europene, Sovata a beneficiat, în ultimii 10-12 ani, de alte 30 de milioane de euro prin investiţiile private.
AGERPRES