Pentru că numărul persoanelor adulte cu handicap din centrele rezidențiale nu poate fi mai mare de 50, iar Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș, are 108 persoane internate, Consiliul Județean Mureș a aprobat, astăzi, elaborarea și implementarea de către Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecţia Copilului Mureș a proiectului ”PAȘI SPRE VIITOR”, prin Programul de Interes Naţional – Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/ centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate. Este vorba despre înființarea a 4 (patru) Locuințe Maxim Protejate și includerea acestora în organigrama Direcţiei Generale de Asistență Socială și Protecţia Copilului Mureș. Proiectul are o valoare totală de 3.312.000 lei, din care contribuția proprie a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș va fi de 331.200 lei, reprezentand 10 % din valoarea totală a finanțării nerambursabile solicitate de la Autoritatea finanțatoare.
Tot ieri Consiliul Județean a aprobat o serie de hotărâri privind înființarea Centrului de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului, a Centrului de Îngrijire și Asistență Reghin (CIA Reghin), înființarea Centrelor de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie și stabilirea unor măsuri pentru asigurarea funcționării unor servicii sociale precum și cu privire la stabilirea unor măsuri de asigurare a funcționării serviciilor sociale din Căpușu de Câmpie.
În cazul centrului de la Lunca Mureșului este vorba despre înființarea Centrul de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului (CIA Lunca Mureșului), prin reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Lunca Mureșului, preluând patrimoniul acestuia, prin menținerea tipului de serviciu social, ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică în structura furnizorului de servicii Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, cu o capacitate de 50 de locuri si sediul în comuna Aluniş, sat Lunca Mureşului, nr.49, județul Mureș.
Și la Reghin este vorba tot despre o reorganizare, astfel că se înființează Centrul de Îngrijire și Asistență Reghin (CIA Reghin) prin reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Reghin, preluând patrimoniul acestuia, cu menținerea tipului de serviciu social, ca instituție de asistență socială cu personalitate juridică în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, cu o capacitate de 40 de locuri și sediul în municipiul Reghin, Bulevardul Unirii nr.55, județul Mureș. Lunca Mureşului, nr.49, județul Mureș.
Prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 143/27.08.2020 privind înființarea Centrelor de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie au fost înființate, ca servicii sociale fără personalitate juridică în cadrul Unității de Management Ceuașu de Câmpie și în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, următoarele centre: Centrul de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie nr. 43, Centrul de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie nr.185, Centrul de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie nr. 215. Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a respins cererea de acreditare a Unității de Management Ceuașu de Câmpie, întrucât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș este furnizor de servicii sociale. Prin urmare este necesară preluarea de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș a celor trei centre rezidențiale din Ceuașu de Câmpie. Prin urmare, prin proiectul de hotărâre se propune modificarea Hotărârii Consiliului Județean nr.143/2020 privind înființarea Centrelor de Abilitare și Reabilitare Ceuașu de Câmpie, în sensul funcționării celor trei centre rezidențiale în structura și subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Personalului din structura Unității de Management Ceuașu de Câmpie și a celor trei centre rezidențiale va fi preluat prin transfer la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, începând cu data de 01.11.2022. De asemenea, patrimoniului Unității de Management Ceuașu de Câmpie se va prelua către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, pe baza bilanțului contabil din data de 30.10.2022, până la data de 01.12.2022.
Pentru funcționarea serviciilor sociale de la Căpușul de Câmpie s-a aprobat înființarea serviciilor sociale de tip rezidențial destinate persoanelor adulte cu dizabilități, după cum urmează: Centrul de Îngrijire și Asistență Sfântul Andrei Căpușu de Câmpie (CIA Sfântul Andrei Căpușu de Câmpie) prin reorganizarea Centrului de Îngrijire și Asistență Căpușu de Câmpie, prin menținerea tipului de serviciu social, ca instituție de asistență socială fără personalitate juridică în structura furnizorului de servicii Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, cu o capacitate de 31 de locuri si sediul în localitatea Căpușu de Câmpie, str. Principală nr.243, comuna Iclănzel, județul Mureș; – Centrul de Îngrijire și Asistență Sfânta Maria Căpușu de Câmpie (CIA Sfânta Maria MARIA Căpușu de Câmpie) prin reorganizarea Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Căpușu de Câmpie, ca instituție de asistență socială fără personalitate juridică în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, cu o capacitate de 20 de locuri si sediul în localitatea Căpușu de Câmpie, str. Principală nr.243/B, comuna Iclănzel, județul Mureș; – Locuinţa Maxim Protejată Căpușu de Câmpie (LMP Căpușu de Câmpie) prin reorganizarea Locuinţei Protejate Căpușu de Câmpie, ca instituție de asistență socială fără personalitate juridică în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, cu o capacitate de 10 de locuri si sediul în localitatea Căpușu de Câmpie, str. Principală nr.243/A, comuna Iclănzel, județul Mureș.