Fundaţia Comunitară Mureş, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, a prezentat, joi, în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Ştiinţescu 7.0”, cele 16 proiecte în domeniul ştiinţelor care au câştigat finanţare în valoare totală de 273.000 de lei, accesate de profesori din judeţul Mureş.
„Asistăm la evenimentul de încheiere al Fondului Ştiinţescu Mureş, ediţia a 7-a. Fondul Ştiinţescu Mureş este un program educaţional implementat de Fundaţia Comunitară Mureş în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, finanţat la nivel local de către Fundaţia Read cu sprijinul Fundaţiei Ameropa, Uniprest Instal şi Cotraco. Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru domeniul STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică) în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinţilor, antreprenorilor şi angajaţilor din companiile din judeţul Mureş interesaţi să transmită frumuseţea ştiinţei către cei mai tineri membri ai comunităţii. La această ediţie am avut trei fonduri, în total toate cele trei fonduri au însumat 273.000 RON, din care am finanţat 16 proiecte. La evenimentul de încheiere fiecare echipă, dintre cele finanţate în această ediţie, a participat cu o activitate practică pe care a desfăşurat-o în cadrul proiectului”, a declarat presei, joi, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Mureş, Gal Sandor.
Potrivit acestuia, profesorii sunt cei care aplică pentru accesarea finanţării pe acest fond cu diferite proiecte din domeniul fizicii, chimiei, matematicii, informatică, robotică şi alte domenii STEAM, în ultimii şapte ani fiind acordate finanţări în valoare totală de 1 milion de lei.
„Este ultima ediţie în care ne este alături Fundaţia Româno-Americană, cea care a iniţiat acest program la nivel naţional şi ne-a sprijinit în cele şapte ediţii. Au avut o strategie mai lungă şi acum o să orienteze spre alte finanţări, dar ei erau finanţatorii strategici ai acestui program. În acest moment, cu ajutorul Federaţiei Fundaţiilor de Comunitare din România, încercăm să atragem alţi sponsori la nivel naţional. În total, în aceste şapte ediţii am mobilizat în jur de 1.100.000 de lei pentru proiecte din acest domeniu în judeţul Mureş (…). Această sărbătoare este un prilej pentru profesori şi pentru elevii care au participat în proiect să ne prezinte proiectele, care sunt din domenii foarte diverse. Am avut opt proiecte din domeniul chimiei, am avut din domeniul creativităţii împreună cu ştiinţa patru proiecte şi avem în finanţare încă patru proiecte care încă nu s-au încheiat, au fost începute în ianuarie”, a spus Gal Sandor.
Finanţările acordate pentru cele 16 proiecte se situează între 7.300 lei şi 30.000 lei.
„Am încercat să finanţăm proiecte din care profesorii pot cumpăra şi diferite echipamente care să fie folosite mai mulţi ani în şcoală pentru experimente. Acesta era unul din obiectivele programului, să finanţăm ştiinţele. Întotdeauna auzim de la profesori că nu sunt materiale cu care să lucrăm, nu sunt echipamente, laboratoarele au fost distruse, nu mai sunt echipamente cu care să lucreze. Şi atunci am mers în direcţia asta să finanţăm echipamente cu care profesorii pot să lucreze cu elevii”, a precizat Gal Sandor. AGERPRES