Miercuri, 3 octombrie, proiecțiile din cadrul programului KineDok powered by One World România continuă în Târgul Mureș cu filmul „Ordine de sus” (2015, Ungaria) și scurtmetrajul „Aceia” (2015, Ungaria). Acestea vor putea fi vizionate începând cu ora 20:00, la J’ai Bistrot din Piața Mărășești, nr.6. Intrarea este liberă!
Synopsis „Ordine de sus”:
Filmat în 2013, „Ordine de sus” se concentrează pe refugiații care au plecat din Asia și Africa pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Grupuri de tineri speră să intre în Uniunea Europeană prin trecerea frontierei dintre Serbia și Ungaria. Într-un registru observațional, filmul spune povestea unei granițe văzute de pe partea ungară, unde unii localnici patrulează frontiera dintre satele lor și Uniunea Europeană, în calitate de gardieni publici și voluntari. De partea cealaltă a frontierei, un pastor din Subotica îi ajută să supraviețuiască pe imigranții pregătiți să treacă granița.
Synopsis „Aceia”:
„Aceia” este un documentar de scurtmetraj despre Vámosszabadi, un sat liniștit și bogat din Ungaria. Sau cel puțin așa era, până când un eveniment neașteptat a deranjat liniștea și pacea satului. În 2013 s-a înființat o nouă așezare de refugiați chiar la câțiva kilometri distanță de granița cu aceștia. Localnicii au avut o reacție puternică, începând să protesteze, iar un grup activist a decis să facă orice pentru a scăpa de imigranți. De fapt, acest mic sat s-a confruntat cu o problemă de care s-a lovit și restul lumii câteva luni mai târziu. Filmul ridică semne de întrebare privind toleranța, frica de necunoscut și emigrarea.
În 2015, Asociaţia One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuţie alternativă de film documentar ce îşi propune să completeze distribuţia clasică şi să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locaţii alternative, vechi şi noi, inclusiv în Târgu Mureș.
În cadrul celei de-a treia ediţii, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spaţii neconvenţionale din fiecare ţară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România, Polonia, Norvegia şi Bulgaria. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în oraşele mici şi de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor şi al altor locuri populare. Aceste locaţii oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar şi public.