Coordonatorul Serviciului de ambulanță Samaritanus, Varga Zsigmond, s-a declarat dezamăgit de rezultatul votului, care spune că a ținut de jocurile politice ale partidelor reprezentate în Consiliul Local.
El spune că aceste cursuri de prim ajutor sunt realizate de instructori de la Samariteni, certificați de Consiliul European de Resuscitare.
Ce spune Primăria
Purtătorul de cuvânt al Primărie Tîrgu Mureș, Cosmin Blaga a explicat pntru radiomures.ro că, în ședința de Consiliu de săptămâna trecută, proiectul nu a fost votat, fiind ilegal ca aparatura medicală să fie folosită în afara Serviciilor de urgență: „Serviciul de Urgență funcționează conform legislației în vigoare, nu poți să introduci în școli, să lași la îndemâna oricui utilizarea aparaturii medicale de specialitate”.
În ședință a luat cuvântul coordonatoarea SMURD din Tg. Mureș, doamna doctor Salanța, care a explicat cine și care sunt exact condițiile în care poate fi utilizată aparatura de urgență.
Pe de altă parte, Varga Zsigmond subliniază că …
…șefa SMURD, în necunoștință de cauză, s-a referit la prim ajutor calificat, pe când propunerea lor avea în vedere prim ajutor voluntar:
„Doamna doctor șef UPU SMURD consideră că este foarte bine venit acest proiect, de a ajunge la publicul larg cunoștințe de acordare a primului ajutor pentru defibrilare precoce. Însă, doamna doctor a avut niște obiecții vizavi de nivelul nostru de instruire, neștiind că noi am ajuns la un nivel de instruire maxim posibil în domeniul acesta. Ea a mai avut un argument în care a folosit niște paragrafe din legislație, dar paragrafele acelea se referă la primul ajutor calificat, iar noi aici vorbim de primul ajutor voluntar”.
Varga Zsigmond a mai spus că proiectul de instruire în școlile Tg. Mureșului a acordării primului ajutor va continua prin finanțare privată. (sursa radiomures.ro)
Vă reamintim că…
…în luna aprilie, trei licee din Târgu Mureş au fost dotate cu defibrilatoare şi manechine pentru instruirea elevilor, profesorilor şi paznicilor acestor instituţii în acordarea primului ajutor, în cadrul un proiect unic în România – „Minni Anne şi defibrilator în şcoli”, au informat marţi iniţiatorii acestuia, Ambulanţa Samaritanus şi Fundaţia Comunitară Mureş.
În cadrul proiectului, Liceul Teoretic Bolyai, Liceul de Artă şi Colegiul Naţional Unirea vor avea câte o grupă formată din câte 8 profesori şi 8 elevi pregătiţi de instructori certificaţi ERC (EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL), vor avea manechine de resuscitare cardio-pulmonară şi câte un defibrilator semiautomat, astfel încât să se poată interveni în caz de necesitate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi în vecinătatea acestora.
Fundaţia Comunitară Mureş, prin organizarea Cercului de Donatori Mureş, a susţinut iniţiativa cu peste 8.000 de lei.
sursa radiomures.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.