Proiectul care poartă numele de Experience Transylvania a început, după cum îi spune şi numele, în Transilvania, însă între timp au fost preluate şi case în Maramureş şi la Câmpulung, unde este administrată vila GolescuUn total de aproape 40 de case tradiţionale şi conace – amplasate în special în Transilvania, dar nu numai – găzduiesc anual circa 1.000 de turişti, dintre care mai mult de jumătate sunt străini.
Proiectul ce poartă numele de Experience Transylvania a început, după cum îi spune şi numele, în Transilvania, însă între timp au fost preluate şi case în Maramureş şi la Câmpulung, unde este administrată vila Golescu. Cele mai multe dintre casele de oaspeţi au aparţinut unor familii de saşi gospodări, dar există şi câteva proprietăţi mai speciale, care au aparţinut unor familii mai înstărite sau unor nobili, cum este cazul conacului Apafi.
„Am avut oaspeţi şi din Noua Zeelandă, dar cei mai mulţi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie“, spune Cristian Radu, general manager al proiectului Experience Transylvania. Totuşi, procentul de români este în creştere de la an la an.
Cristian Radu spune că acesta este numărul de turişti care se cazează, însă dacă sunt luaţi în calcul vizitatorii care ajung la Experience Transylvania şi sunt transferaţi către meşteşugari, căruţaşi sau către alţi colaboratori din sate care oferă experienţe pentru vizitatori, numărul e mult mai mare.
ZF